Acum la Digi FM Marius Dobre LIVE - ON AIR

Mercurul, interzis în electrice şi electronice din 2025 în UE. Ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte şi bateriile nu vor mai conţine acest metal

Heap,Of,Uld,Used,Electro,Devices,,Pc,Computer,,Printer,,Monitor.
Mercurul, interzis în electrice şi electronice din 2025 în UE / Credit foto: Shutterstock

Comisia Europeană dezbate şi va adopta o lege ce interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice ce conţin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Astfel, începând cu anul viitor, echipamente precum ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe de generaţie veche nu vor mai avea în compoziţie mercur, arată Asociaţia RESPO DEEE.

”Comisia Europeană dezbate şi va adopta o lege ce interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice ce conţin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Practic, după această dată, ce se va lansa nou în această categorie de produse nu va mai avea în compoziţie mercur. Mercurul era folosit până acum în multe tipuri de echipamente, de la ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe de generaţie veche. Milioane de oameni au încă în case acest tip de produse, care mai devreme sau mai târziu vor ieşi din uz. Aici intervine modul în care consumatorii vor proceda cu ele: dacă le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător sau le predau spre reciclare conformă, în condiţii de maximă siguranţă”, arată Asociaţia RESPO DEEE, potrivit News.ro. 

În prezent, conform TCO Certified, aproximativ 350.000 de tipuri diferite de elemente chimice folosite în fabricarea a diferite produse poluează Planeta şi se estimează că această cifră se va tripla până în 2050.

În 2022, cercetătorii au demonstrat că producţia anuală şi emisiile de noi substanţe chimice depăşesc cu mult capacitatea societăţii de a evalua riscurile şi de a le monitoriza. Din toate aceste substanţe poluante, doar aproximativ 1% au fost studiate pentru impactul lor asupra oamenilor şi asupra mediului, iar mercurul se numără printre cele mai nocive.

Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE atrag atenţia că este nevoie ca populaţia să fie mai bine informată despre cum este bine să procedeze cu aparatura din casă care conţine mercur, în condiţiile în care, dacă nu este preluată corect spre reciclare, ar putea ajunge să polua solul, aerul şi apa, dar ar putea cauza şi grave probleme de sănătate.

”Mercurul este un metal care conduce electricitatea şi este prezent în multe echipamente electrice şi electronice, în special la fabricarea întrerupătoarelor. Dacă unul dintre aceste echipamente se sparge, mercurul devine un vapor invizibil, inodor, şi este extrem de toxic. Este o neurotoxină care poate provoca leziuni ireversibile ale creierului şi poate afecta dezvoltarea în uter a copiilor nenăscuţi”, spune Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei RESPO DEEE.

Atunci când deşeurile de echipamente electrice şi electronice care conţin mercur nu sunt reciclate corespunzător, ci aruncate la gunoiul menajer, ajung în gropile de gunoi, în sol şi în ape, şi poluează grav mediul înconjurător.

”Mai mult, când mercurul se infiltrează în ape, acesta trece printr-un proces chimic natural şi este transformat în metil mercur, un compus şi mai periculos. El pătrunde în ţesuturile peştilor şi animalelor, care ulterior ajung în piaţa de consum. Cei mai mulţi oameni nu ştiu că produsele electrice şi electronice pe care le au în casă conţin mercur ori nu conştientizează cât de mult rău pot face dacă aruncă aceste produse la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător. Dacă ne pasă de sănătatea celor din jur, şi a noastră în ultimă instanţă, trebuie să predăm spre reciclare produsele electrice şi electronice pe care nu le mai folosim”, declară Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei RESPO DEEE.

Popularitatea mercurului în producţia de echipamente electrice şi electronice este datorată costului redus al acestuia. Cu toate că alternativele există, în lipsa unor reglementări stricte până în prezent care să interzică folosirea lui, producătorii nu le-au luat în calcul tocmai pentru a păstra un preţ de producţie cât mai redus.

În programul de sustenabilitate al Naţiunilor Unite se arată că există alternative care pot susţine eliminarea totală a mercurului în procesul de fabricaţie al produselor electrice şi electronice.

“Până de curând, existau baterii doar pe bază de mercur. Acum ele conţin litiu, argint sau alte metale alcaline, care nu sunt atât de poluante. Lămpile pentru iluminat stradal conţin mercur, iar prin intrarea în vigoare a acestei legi europene vom asista la înlocuirea lor cu cele pe bază de tehnologie LED. Exemplele pot continua, însă cum tehnologia a evoluat se găsesc acum uşor alternative pentru înlocuirea mercurului în procesul de producţie al produselor electrice şi electronice. Chiar dacă vor genera o creştere a costului de fabricaţie în primă etapă, noile produse vor fi mai sustenabile şi mai puţin periculoase”, mai spune Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Chiar dacă nu mai este folosit atât de mult ca în urmă cu 5-6 decenii, mercurul este încă prezent în multe echipamente electrice şi electronice, precum: ecranele de laptop sau computer; întrerupătoare electrice; termometre şi termostate; becurile fluorescente compacte; lămpi fluorescente de tub; barometrele; baterii; butoanele de on/off de la aparatele vechi de călcat; unele maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe vechi.

”În România, oamenii pot preda gratuit spre reciclare echipamente electrice şi electronice, inclusiv prin intermediul Asociaţiei RESPO DEEE. Dacă au echipamente pe care nu le mai folosesc, ei pot comanda telefonic la tel verde 080080021 sau online pe www.respo.ro, cutia RESPO, un recipient în care vor introduce echipamentele electrice şi electronice spre reciclare. Odată umplute, cutiile pot fi duse personal la centrele de colectare apropiate (harta pe www.respo.ro), sau se poate comanda telefonic preluarea acestora de către colectorii autorizaţi. Toate aceste facilităţi sunt puse la dispoziţie în mod gratuit”, concluzionează Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Asociaţia Respo DEEE este un OTR (Organizaţie de Transfer de Responsabilitate), înfiinţat în 2019, ce se dedică unui proces de colectare şi reciclare DEEE performant, asigurând condiţiile de calitate, fiabilitate şi progres technologic la standarde ridicate.

Asociatia RESPO DEEE preia responsabilitatea legală a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice în gestionarea deșeurilor, asociația fiind astfel unul din principalii jucători din zona de management al DEEE.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Chinese,Flag,And,Set,Of,Coins,,Concept,Of,Crisis
Frigidere în loc de poduri. China încearcă o nouă modalitate pentru a stimula economia
Refrigerators,,Washing,Machines,And,Coffee,Machines,In,The,Premium,Home
De astăzi se fac înscrierile pentru voucherele pentru mașini de spălat și frigidere, în...
Washing,Machines,And,Vacuum,Cleaners,In,The,Premium,Home,Appliance
Au început înscrierile pentru programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce aparate se pot înlocui...
Percheziții la o ghicitoare din Giurgiu. Femeia e suspectată de înșelăciune, folosind mercur pentru vindecare de boli
Femeie din Giurgiu, cercetată penal pentru că practica vrăjitoria folosind mercur
Te-ar putea interesa și
Rabla pentru electrocasnice, aparatură veche, electronice, frigidere, aragaze, aparate de aer condiționat
Programul Rabla pentru Electrocasnice, la cea de-a treia etapă. De vineri încep înscrierile
Rabla pentru electrocasnice, aparatură veche, electronice, frigidere, aragaze, aparate de aer condiționat
Vrei un nou TV de sărbători? Află noutățile Programului „Rabla pentru electrocasnice”
Smart home, electrocasnice, aragaz, frigider, hotă, smartphone inteligente, Internet of Things, IoT, gadget, bucătărie
Studiu: Românii vor electronice smart, dar nu au bani ca să le cumpere
Aparatură electrocasnică, cuptor cu microunde inteligent, smart home, controlat de pe mobil, electronice, smartphone, bucătărie
E criză globală de microcipuri. Producătorii de frigidere și cuptoare nu mai pot onora cererile
Partenerii noștri
Digi24 Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie...
DigiSport Serbia-România ACUM, Digi Sport 1, EHF EURO 2024. ”Tricolorele” au nevoie de victorie. Toate calculele
Serbia-România ACUM, Digi Sport 1, EHF EURO 2024. ”Tricolorele” au nevoie...
PeRoz Regina Letizia, ca un star de cinema, în portretul oficial pe care a plătit o avere. Soțul ei, regele, mândru în uniformă militară
Regina Letizia, ca un star de cinema, în portretul oficial pe care a...
Film Now Kate Winslet, în lacrimi când și-a amintit cum a fost ridiculizată în trecut: "Ce fel de om ești să faci asta unei tinere actrițe?"
Kate Winslet, în lacrimi când și-a amintit cum a fost ridiculizată în...
Digi World O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții...
Stirile Kanal D Cât costă un porc de 100-150 kg înainte de Crăciun 2024? ==>
Cât costă un porc de 100-150 kg înainte de Crăciun 2024? ==>
ProFM Debbie, mama lui Eminem, a murit. În luna septembrie fusese diagnosticată cu cancer pulmonar
Debbie, mama lui Eminem, a murit. În luna septembrie fusese diagnosticată...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Helmut Duckadam și soția sa, Alexandra
Alexandra Duckadam, prima reacție după moartea soțului ei: „ S-a internat pentru o durere de...
Cel mai scump pom de Crăciun/ Profimedia
Cât costă cel mai scump pom de Crăciun. Este alcătuit din 2.018 monede de aur lipite manual și...
ciolacu profimedia-0938318411
Marcel Ciolacu: România nu poate avea un viitor alături de Rusia. Cer liderilor politici să...
Tiktok
TikTok neagă în faţa Parlamentului European că l-ar fi favorizat pe Călin Georgescu