Hackerii ruși au atacat instituții din România și alte țări europene, între septembrie și decembrie 2018. Anunțul vine de la Microsoft.
Potrivit gigantului american, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din posturi sensibile în mai multe organizații din România, Belgia, Franța, Germania, Polonia și Serbia.
Pe lista țintelor se află organizații civice, ONG-uri și instituții de stat. Experții Microsoft susțin că hackerii fac parte dintr-un grup numit Strontium, apropiat de Kremlin.
Atacatorii vizează de regulă persoane importante din mediul politic și le infectează prin emailuri de tip spear-phishing. Spre exemplu, în toate campaniile investigate de noi, exista un email cu un atașament ce promitea să fie noul plan de campanie electorală al candidatului. Cineva din staff deschidea acel mesaj, se infecta, iar de acolo atacatorii reușeau să infecteze alte sisteme și colectau informații pe care apoi le dezvăluiau în mediul public pentru a schimba opinia publică, a dezinforma și a manipula cu referire la un anumit candidat politic, a explicat Liviu Arsene, expert în securitate.
La originea atacurilor informatice din septembrie și decembrie, anul trecut, ar fi aceeași grupare cunoscută sub numele de Fancy Bear sau Sofacy, vinovată de atacurile cibernetice din ultimii ani în state europene și în Statele Unite.
Pe lângă anunțul privind aceste atacuri, Microsoft vine și cu un avertisment legat de alegerile europarlamentare din luna mai. Americanii susțin că vor exista tentative de influențare a alegătorilor.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!