Mihnea Năstase, fiul cel mic al lui Adrian Năstase, a fost numit în funcția de consilier onorific al vicepremierului pentru parteneriate strategice. Este una dintre primele decizii luate de Mihai Fifor după instalarea în funcție. Adrian Năstase spunea, în 2012, că numirea consilierilor onorifici sunt „cam în genul în care erau numiți nobilii și cavalerii în perioada medievală”. În completare, fostul premier, spunea că „nu suntem deloc departe, ca filozofie de exercitare a puterii, de acel model”.
Iată postarea de pe blogul lui Adrian Năstase, din 2012.
„Am privit cu stupoare zilele acestea cum in cadrul procesului de „remaniere” din cadrul ministerului Sanatatii a fost numit sa se ocupe de o parte importanta a Legii sanatatii un consilier „onorific”. Acelasi consilier onorific si-a construit propria echipa, pe care i-a aprobat-o presedintele, fiind apoi, impusa ministrului.
Consilierul onorific ar fi avut rolul de a suplini plecarea unui subsecretar de stat. Consilierul onorific nu era se pare atat de „onorific”, in conditiile in care era desemnat sa se ocupe de o lege si isi numea o echipa dincolo de autoritatea ministrului Sanatatii. Oricum, parea, mai curand, ca un reprezentant al UNPR prelua sub tutela un minister al UDMR.
Era vorba in realitate de un „executiv”. Adica, exact tipul de bataie de joc care ii place atat de mult lui Traian Basescu. Pana la urma, descoperim ca avem un prim-ministru cu statut onorific. Numirea unui consilier din aceeasi categorie nu era deci nimic iesit din comun. Nu functiile si atributiile functiilor, definite prin lege, sunt relevante pentru Basescu, ci numirile formale sau informale pe care le face acesta si atributiile pe care le confera el – cam in genul in care erau numiti nobilii si cavalerii in perioada medievala. De fapt, nu suntem deloc departe, ca filozofie de exercitare a puterii, de acel model.
Ma gandesc, asadar, ca ar trebui sa fie infiintat si un minister onorific, care sa fie condus, prin rotatie, de toti cei care au trecut pe la Palatul Cotroceni sau se pregatesc sa treaca. Astfel, toti viitorii consilieri prezidentiali sau fostii consilieri prezidentiali, mai mici sau mai mari, ar avea un fel de anticamera platita din bani publici. Astazi poate fi nevoie de un pic de reforma la Sanatate, maine la Justitie sau la ordine publica si tot asa. In functie de nevoi, ministrul onorific ar fi inlocuit cu figura cea mai convenabila pentru Basescu la acel moment. Pana la urma, cam asta s-a intamplat si pana acum, doar ca, in lipsa unui minister onorific bun la toate, s-a creat agitatie pentru inlocuit ministrii indezirabili.
Nu ar fi mai simpla o solutie precum cea propusa aici? La o adica, ministrul onorific poate fi si premier onorific peste actualul premier onorific, atunci cand lucrurile s-ar misca mai incet sau in alta directie decat ar dori premierul deloc onorific Basescu.
PS Consilierul onorific Tudor Ciuhodaru nu a rezistat decat doua zile. In meciul UDMR/UNPR, scor 1-0.”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!