Peste 100 de mineri de la unitățile Paroșeni și Uricani s-au blocat în subteran în semn de protest pentru că vor rămâne fără slujbe la sfârșitul anului. Oamenii ar fi trebuit să fie detașați la Complexul Energetic Hunedoara, pentru a-și continua activitatea și după 31 decembrie, dată la care cele două unități își încheie definitiv activitatea.
Curtea de Apel Alba Iulia a dat o sentință prin care a fost acceptată executarea silită a companiei energetice din județul Hunedoara de către o serie de creditori.
În acest moment, Consiliul de Administrație de la Complexul Energetic Hunedoara este obligat să ceară insolvența societății ceea ce periclitează noile angajări.
60 dintre minerii protestatari de la cele două unități miniere au participat la sfârșitul săptămânii trecute la un interviu de angajare la complex. Conducerea nu garantează angajarea lor în condițiile în care societatea se află într-un blocaj economic ce pune sub semnul întrebării și asigurarea veniturilor pentru proprii angajați.
Minerii cer Guvernului României să trimită în Valea Jiului o delegație care să le explice din punct de vedere legislativ situația creată.
Nemulțumirea provine de la faptul că minele Paroșeni și Uricani, în luna decembrie, la sfârșitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat și de Comisia Europeană și pe acel program de închidere erau trecuți etapizat, în anii din 2012 încoace, câți se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toți cei care au fost disponibilizați din minerit, ca o măsură de protecție socială, beneficiau de prevederile unei ordonanțe, 36 din 2013, ordonanță care a expirat anul trecut, în decembrie și nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanță. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcție de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau și vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulți dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecție socială. Așa, ei riscă să rămână pe drumuri, a spus președintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!