Comisia Europeană a suspendat finanțarea pentru autostrada Sibiu-Pitești, susține fostul ministru al Transporturilor. Într-o postare pe Facebook, Răzvan Cuc, scrie că premierul Ludovic Orban a vizitat Bruxelles-ul doar pentru poze, în loc să „dea cu pumnul în masă" pentru că proiectul să își continue implementarea prin finanțare din fonduri comunitare.
„Vizita premierului Orban la Bruxelles, făcută doar pentru poze. Autostrada Sibiu-Pitești, suspendată de către Comisia Europeană. Un lucru foarte periculos s-a întâmplat pentru unul dintre proiectele vitale de infrastructură din România și anume: Comisia Europeană a trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene pentru Sibiu-Pitești din cauza unor probleme pe mediu (pentru cei care nu-și mai amintesc: obiectivul avea acord de mediu obținut în decembrie 2018)”, a scris Răzvan Cuc, sâmbătă pe Facebook.
Deputatul PSD a mai spus că nimeni din Guvern nu a transmis nimic despre acest subiect.
„Toată lumea tace! Poate așa e mai bine! Poate așa trebuie! Nu dragi români, nu trebuie așa! În loc să se plimbe pentru poze și văicăreala lor clasică, premierul Orban ar fi trebuit să «dea cu pumnul în masă» pentru ca acest proiect să își continue implementarea prin finanțare din fonduri europene! Din păcate, ce nu înțelege sau poate chiar nu știe premierul este că această notificare de suspendare crează un precedent foarte periculos pentru tot ce înseamnă proiecte de infrastructură din România finanțate din fonduri europene!”, a completat Cuc.
În replică, actualul ministru al Transporturilor susține contrariul. Lucian Bode neagă blocarea proiectului autostrăzii Sibiu-Pitești și spune că României i s-au cerut doar clarificări privind impactul asupra mediului, pe traseul respectiv.
„Cei care fac afirmații ar trebui să știe că proiectul SIBIU-PITEȘTI nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITEȘTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numește «scrisoare de observații». Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispoziție 3 luni pentrut adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În cazul în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României. Ce uită cei care aruncă petarde în spațiul public este că acordul de mediu, parte a acestui proiect, a fost publicat și transmis către Bruxelles de Guvernul care era atunci la Palatul Victoria, în speță guvernul PSD. Mai exact, de colegii de partid ai domnului Cuc, miniștrii Șova și Plumb. Lor ar trebui să le adreseze întrebări cu privire la ceea ce au transmis la Bruxelles!”, a punctat Bode.
Afirmațiile sale au fost întărite și de ministrul Fondurilor Europene. Marcel Boloș a declarat, pentru Digi FM, că oficialii europeni au cerut doar niște clarificări ce țin de aspecte de mediu.
Nu este vorba de o suspendare. Este vorba de o scrisoare de clarificări, pe care Comisia Europeană a transmis-o. Pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești sunt 11 situri Natura 2000. În aceste situri sunt o serie de specii de animale și plante care au nevoie de măsuri specifice și cer lămuriri cu privire la ce tipuri de măsuri specifice sunt întrevăzute. Termenul de răspuns este de două luni. Noi, Ministerul Fondurilor Europene, vom face toate demersurile necesare pentru ca finanțarea să nu fie afectată. Este vorba totuși de un proiect de aproximativ 3 miliarde de euro, a declarat Boloș.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!