O profesoară din Cluj va primi 30.000 de lei de la părinții a doi foști elevi care au denigrat-o pe rețelele sociale. Femeia i-a dat în judecată, iar acum magistrații i-au dat câștig de cauză, scrie Adevărul.ro.
În urmă cu cinci ani, doi elevi în clasa a VII-a la vremea respectivă, au publicat pe un cont fals de Facebook, dar şi pe grupul de WhatsApp al clasei imaginea unei maimuțe care, au considerat ulterior judecătorii, o ilustrau pe profesoara lor, căreia i-au denigrat astfel imaginea, informează clujust.ro.
Incidentul a avut loc cu o zi înaintea începerii anului școlar 2018-2019, când profesoara era şi dirigintă la clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj, iar unul dintre elevi a făcut o caricatură la adresa ei, care ilustra o maimuţă. Acesta le-a trimis colegilor caricatura pe grupul de WhatsApp al clasei, iar imaginea a devenit fotografia de grup, după care a fost publicată și pe un cont fals de Facebook.
Însă elevul nu s-a limitat la atât. Câteva luni mai târziu, în decembrie, a făcut o nouă imagine înfățișând-o pe diriginta lor, iar apoi, în martie 2019, un alt elev ar fi creat pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, folosind ca poză de profil, respectiv fotografie.
În cele din urmă, profesoara a aflat cele întâmplate și a decis să se adreseze avocatului. La proces, femeia a solicitat daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei în valoare de 50.000 de lei, la care se adaugă și cheltuielile de judecată. Părinții au încercat să se apere, dar avocații lor nu au reușit să demonstreze că acuzațiile profesoarei ar fi nefondate.
La final, părinții unuia dintre elevi a recunoscut că fiul său a creat acel cont fals de Facebook, dar a susținut că l-ar fi şters chiar în ziua următoare. Mai mult, ei au susținut că pentru fapta sa copilul a fost deja pedepsit la școală, având media 5 la purtare. Ulterior, au spus părinții, copilul a fost afectat într-o asemenea măsură încât ar fi fost nevoit să meargă la psiholog. Pe aceeași idee au încercat să marșeze și părinții celuilalt elev. Ei au încercat să explice instanţei că totul ar fi fost doar o glumă copilărească, în condiţiile în care imaginea editată, respectiv poza cu maimuţa, ar fi ilustrat, de fapt, porecla atribuită profesoarei în şcoală.
Instanța nu a ținut însă cont de pledoaria lor și a decis că faptele celor doi elevi au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei. După cinci ani de proces, părinţii elevilor vor trebui să-i plătească profesoarei 30.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, iar în paralel sunt obligați să publice, pe cheltuială proprie, hotărârea instanţei într-un cotidian local de largă audienţă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!