Patronii caută angajați în construcții, după ce majoritatea românilor din acest domeniu au plecat în Occident, pe salarii de 2-3 ori mai mari decât ar primi aici.
Peste un milion de persoane lipsesc de pe piața muncii din România. În aceste condiții, patronii apelează la muncitori din state asiatice.
Ministerul Muncii a crescut, anul acesta, numărul de permise de muncă pentru străinii din țării aflate în afara Uniunii Europene, de la 5.000, la 7.000. În 2017, pragul de 3.000 a fost depășit.
Problema este că legislația din România cere ca un angajat străin să fie plătit cu cel puțin salariul mediu pe economie, chiar și în cazul muncitorilor necalificați. E vorba de peste 2.600 de lei net, chiar dacă munca pe care acea persoană o prestează este plătită cu salariul minim pe economie în cazul unui român.
Mediul de afaceri a cerut de mai multe ori schimbarea legislației, astfel încât munca similară să fie plătită la fel, indiferent de cetățenia angajatului.
Patronii au propus chiar un sistem de plată pe oră, mai ales după ce noul Cod fiscal a ridicat pragul taxelor pentru contractele part-time la nivelul salariului minim.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!