Un număr de 15 senzori amplasaţi în Bucureşti şi Ploieşti înregistrează permanent, din 1 octombrie 2018, nivelul poluanţilor din aer. Datele sunt disponibile publicului pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau în aplicaţia Airly pentru smartphone, prin intermediul primei reţele independente de monitorizare a calităţii aerului din România. Colegul nostru, Doru Oprișan, ne-a atras atenția cu privire la nivelul de poluare detectat de aplicație, în acest weekend. Chiar și astăzi, 3 decembrie, aplicația indică un nivel înalt de poluare, de 286% în PM 10 și 356% în PM 2,5.
„Să înțeleg că se întorc oamenii în București. Efectul este un nivel de poluare de peste 900% în particule fine în supsensie (PM 2,5) și peste 700% în PM10. 100% fiind limita legală. Ambele tipuri pătrund cu ușurință în plămâni, aducând un amestec periculos de substanțe, multe provenind de la motoarele diesel. Un google rapid și afli și ce boli vei face de la astea și cum sunt afectați mai ales copiii. Autoritățile se feresc să mai măsoare treburile astea, sau să mai transmită informațiile și, mai ales, să ia măsuri pentru remediere. Da, inclusiv interzicerea diesel-ului, treptat.
Au venit niște polonezi și au instalat senzori prin capitală, să mai aflăm și noi ce respirăm. Aplicația se cheamă Airly și îmi zice acum "Avoid breathing outdoors!".
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) relevă că aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!