Doi medici rezidenţi de la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe ”Sf. Spiridon” Iaşi au fost puşi sub control judiciar pentru luare de mită, după ce ar fi pretins diverse sume de bani pentru consultaţiile acordate. Pe durata măsurii, ei nu mai pot profesa la spitale de stat. Dosarul are legătură cu scandalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la persoane decedate, potrivit News.ro.
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a transmis, joi, că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PÎCCJ au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de doi medici rezidenţi, angajaţi ai Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ”Sf. Spiridon” Iaşi, pentru luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată (10 acte materiale).
”În mod concret, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu, materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate, în cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, aceştia au primit diferite sume de bani, cu titlu de mită pentru activităţile prestate”, a arătat sursa citată.
Printre obligaţiile pe care inculpaţii trebuie să le respecte cât se află sub control judiciar se numără şi aceea de a nu mai exercita profesia de medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe “Sfântul Spiridon” Iaşi, precum şi în nicio altă unitate medicală din reţeaua de stat.
Medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, a fost reţinut pe 18 februarie în dosarul dispozitivelor medicale montate fără respectarea legislaţiei. El a fost ulterior arestat preventiv, prin decizia judecătorilor.
Medicul Tesloianu este acuzat că, încă din 2017, a montat cel puţin 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaşte provenienţa, deşi acest lucru este interzis de lege. De asemenea, procurorii afirmă că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul a oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie.
Ulterior, Parchetul General a anunţat că a extins urmărirea penală faţă de doi medici şi un fost manager de spital, în cazul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre. Procurorii au instituit sechestru pe mai multe bunuri şi sume de bani. Printre cei vizaţi se numără medicul Antoniu Petriş, fostul şef al Clinicii de Cardiologie de la spitalul Sfântul Spiridon Iaşi, precum şi Ioan Bârliba, fostul manager al spitalului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!