Numărul copiilor abandonați după naştere în spitalele din judeţul Covasna a scăzut semnificativ în ultimii ani, ajungând de la 120 în anul 2005 la 18 în 2021, relevă datele Direcţiei pentru Protecţia Copilului.
Potrivit conducerii instituţiei, la acest lucru au contribuit semnificativ proiectele derulate în parteneriat cu Fundaţia Sera România, ce au vizat prevenirea sarcinilor nedorite şi reintegrarea copiilor abandonaţi în familiile naturale, relatează Agerpres.
Citește și: Alocațiile copiilor ar putea fi majorate. Cu cât ar urma să crească de la 1 ianuarie 2023
"Numărul copiilor abandonaţi în spitale este în descreştere. Dacă în 2005 au fost lăsaţi în spitale 120 de bebeluşi, în 2021 acest număr a scăzut la 18", a declarat şefa Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Vass Maria.
În prezent, în sistemul judeţean de protecţie socială sunt îngrijiţi 952 de copii, dintre care 160 se află în asistenţă maternală.
"Am încercat să le asigurăm copiilor un model şi un mediu familial. De aceea, am pus accent pe înfiinţarea şi dezvoltarea sistemului de asistent maternal profesionist. În prezent, reţeaua de asistenţă maternală este formată din 114 persoane, care asigură creşterea şi îngrijirea a 160 de copii într-un climat familial. În ultimii ani, am pus un mare accent pe prevenţie. Am implementat programe de prevenire a instituționalizării şi de sprijinire a reintegrării copilului în familia lui naturală", a mai spus Vass Maria.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!