În orașul Coober Pedy din Australia, totul se desfășoară subteran – de la biserici până la campinguri. Această așezare este situată într-un colț al lumii în care 60% din populație locuiește în case construite în roca de gresie bogată în fier și rocă siltit. Această tradiție a vieții subterane a fost adoptată pentru a face față temperaturilor extreme, care în zilele de vară pot ajunge până la 52 de grade Celsius.
Orașul Coober Pedy, care are o populație de aproximativ 2.500 de oameni, nu este primul și nici cel mai mare oraș subteran din lume. De-a lungul timpului, oamenii au recurs la viața subterană pentru a se adapta la climatul dificil. Orașul pare a fi unul obișnuit din zona Outback (zonă îndepărtată, vastă și puțin populată din Australia), cu restaurante, baruri, supermarketuri și benzinării. Cu toate acestea, în spatele aparentelor se desfășoară o lume subterană. Unele dintre "adăposturile subterane" sunt accesate printr-o aparență exterioară normală, dar la intrare, pasajele subterane se dezvăluie ca un adevărat portal către altă lume.
În Coober Pedy, clădirile subterane trebuie să aibă o adâncime de cel puțin patru metri, pentru a preveni prăbușirea acoperișurilor, iar sub această cantitate de rocă, temperatura este întotdeauna de 23 de grade Celsius. În timp ce rezidenții de la suprafață trebuie să îndure veri fierbinți și nopți de iarnă friguroase, locuințele subterane rămân la temperatura camerei, 24 de ore pe zi, pe tot parcursul anului, conform BBC.
Oamenii aleg să locuiască sub pământ pentru a se bucura de confort și pentru a economisi bani. Coober Pedy își produce toată energia electrică, 70% dintre aceasta fiind generată din surse regenerabile precum energia eoliană și solară. Casele subterane din Coober Pedy sunt relativ accesibile din punct de vedere financiar, în comparație cu prețurile ridicate ale proprietăților din orașele mari din apropiere.
Într-o licitație recentă, o casă medie cu trei dormitoare s-a vândut cu aproximativ 40.000 de dolari australieni (aproximativ 26.000 de dolari americani). Deși multe dintre aceste proprietăți erau extrem de simple sau aveau nevoie de renovare, există o diferență mare între aceste evaluări și cele din cel mai apropiat oraș mare, Adelaide, unde prețul mediu al unei case este de 700.000 de dolari australieni (aproximativ 457.000 de dolari americani).
Un alt avantaj al vieții subterane este protecția împotriva poluării fonică și luminoase, precum și o oarecare rezistență la cutremure. Cu toate acestea, construirea de structuri subterane în zonele mai umede poate fi dificilă din cauza umidității.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!