Acum la Digi FM CHAPPELL ROAN - Good Luck, Babe!

Palatul Buckingham dezvăluie programul încoronării regelui Charles al III-lea. Vor fi trei zile de festivităţi

regele charles al III-lea
Regel Charles al III-lea al Marii Britanii / Foto: Profimedia

Palatul Buckingham a început să dezvăluie, sâmbătă, programul celor trei zile de festivităţi ocazionate de încoronarea regelui Charles al III-lea. După ceremonia organizată la 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un "mare prânz" naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatului, informează duminică AFP.

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

Palatul Buckingham intenţionează să facă din "acest eveniment istoric" un moment de sărbătoare, un prilej ce oferă "oamenilor ocazia de a se reuni". Buckingham nu a indicat în comunicatul emis dacă prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, retraşi în California, vor fi prezenţi, potrivit Agerpres

Palatul nu a reacţionat niciodată oficial la cartea explozivă a prinţului, "Spare" ("Rezervă"), publicată la 10 ianuarie, în care acesta aduce acuzaţii grave împotriva mai multor membri ai familiei regale, în special la adresa fratelui său, William şi a reginei consoartă, Camilla.

Citește și: Regele Charles al III-lea vrea să îi împiedice pe prinţii Harry şi Andrew să preia interimatul funcţiilor sale

Încoronarea are loc, în mod tradiţional, în lunile următoare urcării pe tron. Această perioadă permite atât respectarea doliului naţional şi a doliului regal, cât şi organizarea ceremoniei. 

Ultima încoronare, cea a Elisabetei a II-a, a avut loc la 2 iunie 1953. Pentru prima dată, ceremonia, grandioasă, a fost atunci difuzată la televizor, fiind urmărită de 27 de milioane de britanici dintre cei 36 de milioane de locuitori de la acea vreme. Ceremonia a durat mai bine de trei ore, în faţa a 8.251 de invitaţi adunaţi la Westminster Abbey. La eveniment au fost reprezentate oficial 129 de naţiuni şi teritorii.

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiţiei, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.

"Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi fast", a anunţat Buckingham Palace. Ceremonia "va fi orientată spre viitor, fiind în acelaşi înrădăcinată în tradiţii îndelungate şi în fast".

Soţia lui Charles, Camilla, va fi încoronată la rândul său. Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită "Procesiunea Regelui". După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul "Procesiunii de încoronare", la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale.

Citește și: Ceremonia de încoronarea regelui Charles al III-lea, mai modestă decât cea a mamei sale. Ce schimbări ar putea fi implementate

Pentru a încheia această primă zi, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace, pentru a saluta mulţimea.

A doua zi, la Castelul Windsor, în vestul Londrei, va avea loc un concert cu "personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane". Evenimentul va fi difuzat de BBC. Palatul Buckingham nu a menţionat, însă, numele artiştilor care vor urca pe scenă.

În public vor fi prezenţi şi voluntari de la organizaţii caritabile susţinute de Charles şi Camilla. Un "Cor de încoronare" va susţine, de asemenea, un concert, cu cântăreţi din corurile de refugiaţi, serviciul de sănătate publică şi grupuri de cântăreţi LGBTQ+ şi cu deficienţe de auz. Seara, locuri emblematice din Marea Britanie vor fi iluminate.

Populaţia va fi invitată, de asemenea, la 7 mai, să participe la "Marele prânz de încoronare", constând în petreceri locale menite să "celebreze prietenia". Astfel, "mii de evenimente" ar urma să aibă loc pe străzi, în grădini şi în parcuri, potrivit Palatului Buckingham.

Aceste sărbători populare amintesc de cele care au avut loc în iunie 2022 cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a, la împlinirea a 70 de ani de domnie.

Luni, 8 mai, declarată zi de sărbătoare legală, va fi încurajat voluntariatul. Demersul urmăreşte "să apropie oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dăinui dincolo de weekendul încoronării", a transmis palatul.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
cfr-calatori-696x464
CFR Călători anunță că în transportul feroviar de pasageri se trece, de duminică, la ora de...
Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc
Programul sportivilor români în competiţiile de vineri, 2 august, la JO 2024. Atletism...
Programul sportivilor români/ Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
Jocurile Olimpice 2024: Programul sportivilor români
Palatul Buckingham deschide vizitatorilor camera cu celebrul balcon/ Profimedia
Palatul Buckingham deschide vizitatorilor, începând cu 11 iulie, camera cu celebrul balcon...
Te-ar putea interesa și
Portretul regelui Charles al III-lea/ Profimedia
A fost dezvelit primul portret oficial pictat al regelui Charles al III-lea. Motivul pentru...
Ligia Deca
Deca, despre programul de prevenire a violenţei în şcoli: Am iniţiat o modificare a cadrului...
Regele Harald al V-lea al Norvegiei/ Profimedia
Regele Harald al V-lea al Norvegiei are nevoie de un stimulator cardiac permanent. S-a...
Genoveva Casanova, „amanta prințului Frederik”, invitată de un ziar danez cu un ton ironic/ ProfimediaFrederik al Danemarcei si Genoveva Casanova
Scandal la încoronarea regală din Danemarca. Genoveva Casanova, „amanta prințului Frederik”...
Partenerii noștri
Digi24 Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că...
DigiSport Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
PeRoz Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata lui". În ciuda criticilor, spun că sunt unul pentru celălalt
Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata...
Film Now Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce frumoși și ce seamănă cu tine!"
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea"...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Snow in Paris
Haos în Franţa, din cauza vremii. 200.000 de gospodării nu au electricitate, iar ninsoarea a...
elena lasconi
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi e sigură că intră în turul 2: "Voi câștiga...
parada 1 dec
Când are loc repetiţia generală pentru Parada de 1 Decembrie
Poliție/ Shutterstock
Recomandări pentru şoferi ale poliţiştilor rutieri, în contextul codului roşu de viscol...