Dacă o școală se închide, unul dintre părinți poate sta acasă cu elevul, iar statul se angajează să îi asigure 75% din salariu pe toată perioada în care cursurile sunt suspendate. Anunțul a fost făcut de premier, care a precizat că măsura se va aplica local.
În perioada stării de urgență a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii pe perioada în care au fost suspendate cursurile școlare. Un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă într-un fel de concediu, plătindu-i-se 75% din salariu. Și pentru începerea școlii vom lua o măsură similară. Măsura, în schimb, va fi flexibilă, pentru că situația epidemiologică fiind diferită de la o localitate la alta, ea nu va fi măsură generală, pentru că măsura suspendării școlilor a fost una generală, a declarat Ludovic Orban, aflat în vizită în Valea Jiului.
Noul an școlar va începe pe 14 septembrie, după cum a anunțat președintele României. Klaus Iohannis a declarat că majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, iar autoritățile locale vor avea de ales între 3 scenarii posibile cu privire la desfășurarea activității educaționale.
„Scenariul verde” înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană detectată cu COVID-19, în medie zilnică, în ultimele 14 zile.
„Scenariul galben” înseamnă că între 1 și 3 persoane au fost detectate în medie zilnică, în ultimele 14 zile.
„Scenariul roșu” înseamnă că sunt mai mult de 3 bolnavi depistați pozitiv zilnic, în ultimele două săptămâni, iar școala respectivă se va închide.
Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important: felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ, a precizat șeful statului.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!