Relațiile amoroase și separările de lungă durată sunt adesea asociate cu divorțul în cazul cuplurilor umane, dar se pare că și în cazul păsărilor există factori similari implicați în despărțiri, potrivit unui articol din The Guardian.
Studiile sugerează că peste 90% dintre speciile de păsări formează în mod obișnuit un parteneriat monogam pentru cel puțin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, unele păsări își schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, chiar dacă partenerul inițial a supraviețuit. Acest comportament este denumit "divorț".
Deși numeroase studii au analizat posibilii factori implicați în despărțirile dintre păsări, experții afirmă că aceste cercetări au tendința de a se concentra asupra speciilor individuale sau grupurilor de specii, relatează Ziare.com.
În prezent, cercetătorii din China și Germania au identificat doi factori-cheie implicați în divorțul unui număr extins de specii de păsări: promiscuitatea masculină și migrațiile pe distanțe lungi. Această concluzie a fost descrisă de cercetători în revista Proceedings of the Royal Society B, bazându-se pe datele publicate anterior privind ratele de divorț în 232 de specii de păsări, împreună cu informații despre mortalitate și distanțele de migrație. Echipa a atribuit atât masculilor, cât și femelelor din fiecare specie un "scor de promiscuitate" separat, luând în considerare informațiile publicate despre comportamentul păsărilor.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, o analiză bazată pe relațiile evolutive dintre specii, pentru a lua în considerare influența strămoșilor comuni.
Rezultatele obținute arată că speciile cu rate de divorț deosebit de ridicate prezintă o strânsă legătură între ele, iar această constatare se aplică și în cazul speciilor cu rate de divorț deosebit de scăzute. Un model similar a fost observat și în ceea ce privește promiscuitatea masculină.
„De exemplu, ploşniţele, rândunelele, marţafoiul, grangurii şi mierlele aveau atât rate ridicate de divorţ, cât şi promiscuitate masculină, în timp ce albatroşii, gâştele şi lebedele aveau rate scăzute de divorţ şi promiscuitate masculină", scrie echipa.
În timp ce cercetătorii au constatat că o promiscuitate masculină mai mare era asociată cu rate mai mari de divorț, același lucru nu s-a întâmplat în cazul promiscuității femelelor.
"Atunci când o pasăre masculină este promiscuă, este adesea percepută ca o reducere a acestui angajament, deoarece atenţia şi resursele sale sunt împărţite între mai multe femele. Acest lucru îl poate face mai puţin atractiv ca partener şi, astfel, este mai probabil să fie "divorţat" în următorul sezon de reproducere. În schimb, un mascul îşi poate spori condiţia fizică prin împerecherea cu mai multe femele", a declarat dr. Zitan Song, coautor al cercetării de la Institutul Max Planck de Comportament Animal din Germania. Prin urmare, ratele de divorţ pot creşte acolo unde masculii au mai multe oportunităţi de a fi promiscui.
De asemenea, echipa a descoperit că speciile cu distanţe de migraţie mai mari aveau o rată de divorţ mai mare. „După migraţie, perechile pot ajunge la destinaţie în mod asincron, ceea ce duce la o situaţie în care cel sosit mai devreme se poate împerechea cu un alt partener, ceea ce duce la un "divorţ". De asemenea, migraţia ar putea duce la aterizarea perechilor în locuri de reproducere diferite, provocând astfel un "divorţ" din cauza pierderii accidentale. Acest efect se intensifică odată cu creşterea distanţei de migraţie", a declarat Song. Echipa a observat că migraţiile mai lungi au redus fereastra de împerechere.
"Divorţul poate ajuta la facilitarea reproducerii imediate la sosire, mai degrabă decât la așteptarea unui partener anterior", a spus Song.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că ratele de mortalitate şi distanţa de migraţie păreau să fie legate de promiscuitatea masculină, sugerând potenţiale efecte indirecte asupra divorţului. Echipa spune că rezultatele sugerează că divorţul la păsări ar putea să nu fie doar o strategie pentru a creşte condiţia fizică a unui individ sau un răspuns la factori ecologici, cum ar fi migraţia, ci ar putea fi afectat simultan de ambele.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!