Medici de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din București au rămas fără telefoanele mobile după mai multe percheziții informatice care au avut loc joi, 3 octombrie, în cadrul anchetei legate de cele 17 decese suspecte din primăvară.
Procurorii au decis confiscarea telefoanelor tuturor medicilor de la Secția de Terapie Intensivă pentru verificări suplimentare, căutând probe suplimentare în dosarul de omor în care sunt implicate cele două doctorițe, Maria Miron și Mirela Păiuș. În ordonanța procurorilor prin care au dispus ridicarea telefoanelor mobile ale medicilor ATI, este menționat că „în cauză, se impune ridicarea telefoanelor mobile aflate în posesia… (n.r. – numele fiecărui doctor ATI), deoarece acestea pot servi ca probă în procesul penal”, relatează Libertatea.
17 decese suspecte în primăvară la ATI Pantelimon
Ancheta în acest caz a început în luna aprilie, în urma acuzațiilor făcute de o asistentă medicală, care a susținut că 20 de pacienți internați la ATI au murit în perioada 4-7 aprilie din cauza administrării incorecte a unei substanțe medicamentoase – Noradrenalină. Spitalul a anunțat ulterior că, în intervalul indicat, au murit 17 pacienți.
În urma acuzațiilor, Corpul de Control al Ministrului Sănătății, precum și o comisie de la nivelul spitalului, au efectuat anchete separate. În ciuda suspiciunilor ridicate de asistentă, ambele anchete au concluzionat că pacienții au fost tratați conform procedurilor medicale, neexistând nereguli în administrarea tratamentelor.
Pe 8 august, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzate de procurorii Parchetului Tribunalului București că ar fi provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 de ani. Acesta se afla într-o stare critică, iar, conform acuzațiilor, decesul ar fi survenit în urma scăderii dozei de Noradrenalină, ceea ce a dus la intrarea pacientului în stop cardiorespirator. Decizia de arestare nu a fost definitivă.
Maria Miron, poreclită de presă „Doamna cu coasa”, și Mirela Păiuș au fost eliberate pe 20 august printr-o decizie a Curții de Apel București, fără să fie impuse măsuri restrictive împotriva lor. Imediat după eliberare, cele două doctorițe au intrat în concediu de odihnă, evitând astfel orice contact cu spitalul sau pacienții.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!