Un caz cancerigen care se acumulează rezidual din sol a depășit concentrația admisă prin legislație, în unele clădiri ale Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Anunțul a fost făcut chiar de conducerea instituției.
Cei de la Babeș-Bolyai spun că sunt prima universitate din România care și-a monitorizat nivelul de radon, un agent de mediu extrem de nociv. Specialiștii au măsurat, timp de 3 luni, concentrația de radon în 60 de spații ale instituției. În prezent, se caută soluții pentru remedierea situației.
Reprezentanții Universității au precizat că radonul este un gaz radioactiv prezent în sol, roci și apă, care se formează continuu prin dezintegrarea uraniului și toriului.
La nivel internațional, radonul este considerat principalul agent de mediu cancerigen și a două cauză în apariția cancerului pulmonar, după fumat.
În interiorul clădirilor, radonul pătrunde ușor prin fisurile din pereți și fundație, prin podele și prin tubulatura utilizată pentru instalații, acumulându-se treptat în aerul de interior. Sursa gazului o reprezintă solul și materialele de construcție.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!