Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra în unele țări din UE în această săptămână, inclusiv România.
România va primi 50% din dozele planificate pentru săptămâna aceasta, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pentru Reuters. Situația va reveni la normal săptămâna viitoare, iar dozele restante vor fi livrate până la sfârșitul lunii martie, a adăugat el.
Polonia s-a confruntat cu o situație similară. A primit luni 176.000 de doze de vaccin, o scădere de aproximativ 50% față de cantitatea așteptată, potrivit autorităților.
Guvernul ceh se pregătește de asemenea pentru cantități mai mici de vaccin, încetinind ritmul campaniei de vaccinare, chiar când se pregătea să înceapă administrarea dozei de rapel.
„Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a programărilor pentru”, a spus joi ministrul Sănătății Jan Blatny. Livrările de vaccin Pfizer au scăzut cu aproximativ 15% în această săptămână și cu vor scădea cu până la 30% în următoarele două săptămâni.
Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să facă noi declarații pe acest subiect. Săptămâna trecută, cele două companii anunțaseră o reducere a livrărilor, în perioada în care își întăresc capacitatea de producție în Europa.
Unele țări europene spun că pot gestiona situația. Norvegia are un stoc de urgență și va continua să administreze dozele de vaccin conform planificării, a potrivit autoritățile
Compania americană a anunțat Bulgaria și Polonia că va înlocui dozele lipsă, potrivit unor oficiali de rang înalt.
Dar Institutul pentru Vaccinuri din Danemarca a declarat că scăderea cu 50% a vaccinărilor în această săptămână va însemna cu 10% mai puține vaccinuri administrate în primul trimestru.
Mai multe țări s-au declarat nemulțumite de reducerea cantității de vaccin livrate.
Italia a anunțat chiar că intenţionează să deschidă acţiuni în justiţie împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor la livrarea vaccinului.
Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccin Pfizer, suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar cu ambele doze.
Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie ar putea fi luată în 29 ianuarie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!