Cercetătorii de la Centrul Aerospațial Olandez ar putea schimba transportul aerian.
Ei au dezvoltat o tehnologie care promite să rezolva problema supraaglomerării aeroporturilor și să scadă riscurile ce apar la decolare și aterizare pe timp de vreme rea.
E vorba de o pistă unică, circulară, ce permite accesul permanent pentru trei avioane, ce pot decola sau ateriza oricând și în orice direcție, reducând necesarul de combustibil și distribuind uniform zgomotul produs de motoare în zona respectivă.
Pista fără sfârșit va avea 9 kilometri lungime, 140 de metri lățime și va fi înclinată, astfel încât să limiteze vântul lateral și să facă aterizările mai line, iar în centrul cercului va fi terminalul de sosiri și plecări.
Toată construcția va ocupa o treime din suprafața actuală a unui aeroport, iar echipa din spatele ei crede că va putea asigura traficul aerian cât pentru patru piste obișnuite.
Proiectul a luat naștere acum un an și jumătate, după ce a primit finanțare de la Uniunea Europeană. Dacă totul decurge conform planului, ar trebui să fie pus în practică până în anul 2050.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!