Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan european de combatere a cancerului, în valoare de 4 miliarde de euro. Planul, care a fost prezentat în ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, vine cu o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire a pacienților care suferă de această boală, potrivit unui comunicat al CE.
Având ca punct de plecare noi tehnologii, cercetare și inovare, planul va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli.
„Din păcate, avem astăzi în UE niveluri diferite de acces la programe de prevenţie, rate diferite de depistare precoce, diagnostic, tratament şi supravieţuire. Acest lucru nu poate fi scuzat”, a spus comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o conferinţă de presă.
„Vrem să ne asigurăm că toţi bolnavii au aceleaşi şanse de supravieţuire, oriunde ar trăi ei”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.
Executivul european intenţionează să deblocheze fonduri pentru a consolida accesul la depistare şi diagnosticare performante, deoarece detectarea precoce a cancerului oferă cele mai bune şanse de supravieţuire.
Planul de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acțiune și va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanțare ale Comisiei. Pentru acțiunile de combatere a cancerului sunt alocate special 4 miliarde de euro.
„În 2020, în timp ce ne luptam cu toții cu pandemia de COVID-19, mulți dintre noi purtau, în același timp, o luptă tăcută. Lupta împotriva cancerului. În 2020, am pierdut 1,3 milioane de europeni din cauza acestei boli. Din păcate, numărul cazurilor este în creștere. De aceea prezentăm astăzi Planul european de combatere a cancerului. Lupta celor care se bat cu cancerul este și lupta noastră, aici, în Europa”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
De asemenea, în 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu această boală.
În lipsa unor măsuri concludente, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu aproape 25 %, acesta devenind principala cauză de deces în UE. În plus, pandemia de COVID-19 a afectat grav activitățile de îngrijire în domeniul cancerului, perturbând tratamentele, întârziind stabilirea diagnosticului și vaccinarea și afectând accesul la medicamente.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!