Preşedintele AEP s-a întâlnit cu membrii a 29 de asociaţii civice din diaspora privind votul prin corespondenţă. Asociațiile au solicitat intensificarea campaniei de promovare a site-ului pentru votul în străinătate.
„Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a avut astăzi o întâlnire cu membri ai unora dintre cele 29 de asociaţii civice semnatare ale scrisorii deschise pe tema votului prin corespondenţă, eveniment dublat de o videoconferinţă cu reprezentanţi ai acestor organizaţii aflaţi în diverse ţări europene. La întâlnirea şi videoconferinţa organizate la sediul AEP au participat reprezentanţi ai următoarelor asociaţii civice: Voluntari în Europa, Rezist West Midlands şi Warwickshire, Platforma România 100, Expert Forum, Rezistenţa din Diaspora, Rezist Lyon, Mişcarea Civică Diaspora Austria, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntar Londra, Aradul Civic şi #activAG Piteşti. La discuţii au fost prezenţi şi oficiali din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE)”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Reprezentanţii românilor au luat parte la o discuţie ce a durat patru ore şi au cerut intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votinstrainatate.ro.
„Pe durata celor patru ore de discuţii, reprezentanţii românilor din diaspora au solicitat intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votstrainatate.ro şi au prezentat o listă de teme şi subiecte de interes pentru cetăţenii români care doresc să se înregistreze ca alegători în străinătate. De asemenea, ei au cerut lămuriri privind unele aspecte tehnice legate de procedura de înregistrare pe platforma www.votstrainatate.ro. Unii vorbitori au ridicat mai multe probleme, unele legate şi de realităţi ale ţărilor-gazdă, cum ar fi funcţionarea serviciilor poştale, care fac dificilă primirea şi transmiterea în timp util a plicurilor cu buletinele de vot prin corespondenţă”, potrivit sursei citate.
Asociaţia ”Voluntari în Europa” a solicitat organizarea unor secţii de votare accesibile pentru şoferii români de tir care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
„Mesajul central al membrilor asociaţiilor civice a fost determinarea acestora de a continua să se implice în campania de informare a alegătorilor şi de a acţiona în parteneriat cu AEP şi MAE pentru a disemina informaţiile privind modalităţile de vot pe care le au la dispoziţie românii din afara ţării, dar şi pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către unele categorii profesionale cu ocupaţii itinerante. Astfel, potrivit reprezentantei asociaţiei Voluntari în Europa, Adriana Mureşan, circa 140.000 de şoferi români de tir, care nu au domicilul sau reşedinţa în străinătate, sunt în tranzit prin Europa şi nu pot preconiza unde se vor afla în perioada alegerilor prezidenţiale, motiv pentru care solicită organizarea unor secţii de votare accesibile, cum ar fi în parcări sau la puncte de trecere a frontierei. Participanţii la discuţii au stabilit să comunice constant şi să se întâlnească săptămânal, pentru a acţiona în parteneriat în beneficiul alegătorilor români din străinătate, pentru a regla rapid eventualele disfuncţionalităţi şi, nu în ultimul rând, pentru a prelua propuneri şi sugestii de îmbunătăţire a legislaţiei electorale”, au conchis reprezentanţii AEP.
Pentru cetăţenii români din străinătate, primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie, al doilea tur urmând să aibă loc în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie. Termenul de înscriere este până pe 11 Septembrie 2019. Înscrierile pot fi făcute aici.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!