Președintele AEP Constantin-
„Din informațiile noastre și așa cum arată sistemul informatic, nu ar trebui să se poată efectua astfel de operațiune ca un cetățean să poată să meargă să voteze și el să nu fie identificat în sistemul informatic. Pe baza informațiilor puse la dispoziție de colegii noștri informaticieni, nu ar trebui să existe vulnerabilități în acest sistem. Aceste tablete au fost puse la dispoziția AEP și împreună cu STS au fost diverse teste pe CNP-uri și s-a constatat că nu ar exista vulnerabilități. Nu știu dacă mai există o altă posbilitate ca după ce AEP să fie autorizată această tabletă să poată să fie schimbată aplicația. Nu cred că ar avea cineva curaj să o facă, deoarece pe legea penală introducerea în sistemele informatice electorale ale unor date și mecanisme este sancționat penal”, a declarat, miercuri, președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, în cadrul audierilor din Comisia de anmchetare a posibilelor fraude la alegerile din 26 mai, potrivit MEDIAFAX.
Acesta a mai susținut că a purtat discuții despre preluarea de către AEP a sistemelor informatice folosite la vot, doar că instituția condusă de Mitulețu Buică nu avea capacitatea necesară pentru operaționalizarea softului.
„Am avut discuții cu decidenții. În termen de 3 luni, AEP nu are capacitatea instituțională de a prelua acest sistem informatic și comunicațile în ceea ce privește alegerile din România. Există în actul normativ pe care l-am înființat o rețea electorală națională tocmai în scopul ăsta. Am identificat instituții care au echipe de informaticieni, cum ar fi MCSI, ANCOM, astfel încât încet să preluăm aceste aplicații și acest sisteme informatice. Nici INS, nici STS nu sunt confortabili că este această suspiciune cu privire la activitatea lor", a declarat președintele AEP.
Constantin Buică a mai susținut că softul a fost pus la dispoziția partidelor cu 10 zile înaintea scrutinului, pentru auditare, însă formațiunile politice nu l-au cerut.
„La BEJ s-au pus la dispoziție CD-uri, medii de stocare cu aplicațiile de centralizare a rezultatelor și repartizarea mandatelor cu 10 zile înaintea votării. La nivel național, reprezentanții acestor partide care le-au preluat pe bază de proces verbal și le-au dus la sediile partidelor pentru a fi auditate. Prin Ordonanța 6 am introdus posibilitatea ca partidele să trimită informaticieni să auditeze sistemele informatice de la vot inclusiv în ziua votării și înainte cu 10 zile, astfel încât să fie siguri cu toții că ce au primit pe mediile de stocare se află pe serverele și stațiile de centralizare a rezultatelor votării. Din informațiile mele, nu a venit nimeni”, a afirmat Buică.
Totodată, acesta a spus că AEP a primit „foarte multe petiții”, însă niciuna privind fraude electorale sau dovezi clare privind frauda electorală.
„Ne-au sesizat de la ALDE cu cereri de fraudă electorală, au fost soluționate de BEC ca nefiind susținute și au fost respinse cererile de constatare a fraudei electorală. Aveau niște corecții pe prima pagină a procesului verbal iar pe spate nu s-au constatat modificări pe voturile valabile exprimate”, a declarat președintele AEP.
Declarațiile președintelui AEP vin în contextul în care ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, marți, la audierile din Comisie că operarea tabletelor folosite la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost una deficitară.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!