Ministerul sud-coreean al Justiţiei i-a interzis luni să părăsească teritoriul sud-coreean preşedintelui Yoon Suk Yeol, în cadrul unei anchete cu privire la ”rebeliune”, după proclamarea efemeră a legii marţiale de către şeful statului în urmă cu şase zile şi care este împinsă să demisioneze de către tabăra sa, relatează AFP.
Întrebat - într-o audiere parlamentară - dacă Yoon are interdicția să părăsească ţara, un reprezentant al serviciilor de imigraţie de la Ministerul Justiţiei, Bae Sang-up, a declarat ”da, este exact”, relatează News.ro.
Nepopularul lider în vârstă de 63 de ani este primul preşedinte sud-coreean în exerciţiu căruia i se impune o astfel de sancţiune.
Coreea de Sud a intrat într-un haos politic după ce acesta a proclamat, spre surprinderea tuturor, legea marţială, marţi seara, după care a fost obligat să o ridice, după şase ore, din cauza presiunii Parlamentului şi străzii.
Fostul ministru al Apărării Kim Yong-hyun, aflat în post la momentul loviturii în forţă, arestat duminică dimineaţa, este vizat de o interdicţie asemănătoare de părăsi Coreea de Sud.
Ministrul de Interne Lee Sang-min, care se afla în funcţie pe timpul efemerei legi marţiale, a demisionat. Kim, Lee şi Yoon sunt vizaţi toți trei într-o anchetă cu privire la ”rebeliune”.
Yoon Suk Yeol a supravieţuit sâmbătă unei moţiuni de destituire, supusă votului în Parlament, dominat de opoziţie, după ce Partidul său al Poporului (PPP, conservator) a boicotat scrutinul, invalidat din lipsă de cvorum.
PPP a anunţat după aceea că a ”obţinut” de la Yoon, în schimbul acestei blocări, ”promisiunea” că se va retrage şi că va lăsa guvernarea formaţiunii şi premierului.
Opoziţia a denunţat luni ”manevre ilegale şi anticonstituţionale” în vederea rămânerii la putere.
”Nu contează modul în care ei încearcă să-l justifice (...), acesta este un al doilea act de rebeliune şi o a doua lovitură de stat, ilegale şi anticonstituţionale”, a tunat în Parlament liderul Partidului Democrat, principala forţă din opoziţie, Park Chan-dae.
Constituția sud-coreeană prevede ca preşedintele să rămână şeful Guvernului şi comandantul armatei mai puţin dacă este în incapacitatea de a-şi exercita funcţia - dacă intră în comă, de exemplu -, demisionează sau este destituit. În aceste cazuri, premierul preia conducerea până la organizarea unor noi alegeri.
A spune că Yoon Suk Yeol poate să rămână în post şi să-şi abandoneze atribuţiile în favoarea premierului şi PPP este ”o încălcare flagrantă a Constituţiei, fără nicio bază legală”, a tunat Park Chan-dae.
Situaţia seamănă unei ”lovituri de stat tăcute”, a declarat AFP un profesor de drept constituţional de la Facultatea Naţională de Drept din Busan, Kim Hae-won.
Anchete
Autorităţile i-au convocat luni la interogatoriu pe comandantul efemerei legi marţiale, vizat de asemenea de interdicţia de a părăsi ţara, şi pe şeful contraspionajului. Preşedintele ar putea să fie şi el convocat, a anunţat poliţia.
Poliţia desfăşoară cercetările ”conform legii şi regulilor, fără nicio excepţie”, a dat asigurări şeful anchetelor poliţiei naţionale, Woo Jong-soo.
În pofida acestor probleme, Ministerul Apărării a anunţat luni că Yoon Suk Yeol rămâne la conducerea aparatului de securitate al ţării şi a subliniat complexitatea situaţiei politice.
”În mod legal, (controlul Forţelor armate) se află în prezent pe mâna comandantului-şef (Yoon)”, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, Jeon Ha-kyou.
Noua încercare de destituire
Yoon Suk Yeol şi-a cerut scuze sâmbătă pentru că a declanșat legea marţială, însă nu a demisionat.
El şi-a justificat atunci lovitura în forţă prin ”disperarea (sa) în calitate de președinte” în contextul în care Parlamentul îi torpila practic toate inițiativele.
”Am cauzat anxietate şi neplăceri publicului. Îmi cer scuze sincer”, a declarat el, după care s-a înclinat adânc în faţa telespectatorilor.
Marţi seara târziu, proclamând legea marţială, el a vrut să apere Coreea de Sud de ”forţe comuniste nord-coreene” şi să ”elimine elementele ostile statului”.
Militari şi poliţişti au fost desfășurați să sigileze Parlamentul, care nu au reuşit să împiedice 190 de deputaţi să intre în acesta şi să adopte prin vot ridicarea acestei stări de excepţie.
În faţa Parlamentului, mii de persoane s-au adunat pentru a cere demisia lui Yoon Suk Yeol.
Sâmbătă, în timp ce moţiunea de destituire era supusă la vot, aproximativ 150.000 de manifestanți s-au adunat în faţa Parlamentului, potrivit poliţiei. Organizatorii au revendicat prezenţa unui milion de protestatari.
Opoziţia a stabilit sâmbătă noua sa încercare de a-l destitui pe Yoon, iar noi adunări de amploare la Parlament au fost prevăzute.
Nivelul aprobării preşedintelui a atins 11%, cel mai scăzut, potrivit unui nou sondaj Gallup publicat luni de presa locală.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!