Procedurile de adopţie vor fi simplificate printr-un proiect iniţiat de Guvern şi adoptat de Senat. Legea este acum în dezbaterea comisiei de muncă şi a comisiei juridice din Camera Deputaţilor, for decizional.
Miercuri ar putea intra la vot, în procedură de urgenţă. Potrivit acestui proiect, autorităţile nu vor mai fi nevoite să caute rudele de până la gradul al patrulea şi să le ceară acordul pentru adopţie.
Vor fi întrebaţi în schimb doar părinţii naturali ai copilului. În plus, Executivul a introdus o serie de stimulente financiare pentru a încuraja şi adopţia copiilor cu dizabilităţi.
Proiectul de lege prevede acordarea sumei de 600 de lei pentru fiecare copil adoptat cu vârsta între 3 şi 6 ani sau care este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu ori face parte dintr-un grup de doi fraţi care vor fi adoptaţi împreună.
Suma creşte la 900 de lei pentru copilul adoptat care a împlinit vârsta de 18 ani, suferă de un handicap accentuat sau grav ori face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.
În cazul în care copilul adoptat întruneşte două dintre aceste condiţii, indemnizaţia se majorează cu 25 la sută, iar dacă le întruneşte pe toate trei, suma de bani primită creşte cu 50 la sută.
Şi cheltuielile pentru consilierea psihologică a copilului sau alte costuri medicale vor fi decontate de stat în limita a 1.500 de lei pe an.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!