Percepția publică privind un nivel redus al corupției în anumite țări ar putea fi înșelătoare, arată GRECO într-un raport privind situația din România și Polonia. Documentul instituției europene vine și cu o serie de recomandări adresate acestor state.
În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupției în 2018, în special în privința parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.
„Corupția are consecințe devastatoare pentru drepturile omului, pentru democrație și statul de drept. Statele membre au făcut progrese pentru a adopta măsuri prin care să prevină și să combată corupția, însă mai sunt multe de făcut. Recomandările GRECO nu sunt opționale. Iar Guvernele, parlamentarii și alte autorități naționale trebuie să își arate angajamentul în lupta împotriva corupției prin implementarea deplină a recomandărilor GRECO”, a declarat secretarul general la Consiliul Europei.
La rândul său, președintele GRECO a spus că „nicio țară nu este imună la corupție. Toate țările, indiferent de poziția lor pe indexul de percepție, sunt obligate să ia măsuri concrete pentru a preveni și combate corupția”.
În cazul României, raportul GRECO notează că au fost făcute mai multe recomandări privind reformele justiției.
În acest moment însă, România se află printre țările cu numărul cel mai mare de recomandări GRECO neimplementate sau implementate doar parțial.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!