Nicolae Ciucă știa de problemele din azilele din Ilfov. Acesta a fost sesizat chiar în luna februarie, când încă ocupa funcția de prim-ministru, de un ONG care i-a semnalat că instituțiile nu reacționează și îi cerea să preia coordonarea.
Un document publicat pe site-ul Centrului pentru Resurse Juridice, ONG care monitorizează situația din centrele sociale din România, arată că organizația i-a transmis lui Nicolae Ciucă o sesizare despre situația din azilele din Ilfov încă din februarie 2023, când acesta era premier. Asta după ce președintele PNL a susținut luni că nu a primit vreo informare pe această temă.
Centrul pentru Resurse Juridice menționa în sesizarea adresată premierului de atunci rapoartele privind situația din azilele de bătrâni din Ilfov, "în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată în ultimele două decenii, încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative", respectiv:
- la data de 7 septembrie 2022 - la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” - Voluntari, jud. Ilfov;
- la data de 7 septembrie 2022 și respectiv 1 noiembrie 2022 la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia” - Afumați, jud. Ilfov;
- perioada septembrie – noiembrie 2022 la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente „Casa Cora” - Voluntari, jud. Ilfov.
CRJ menționa în document că a sesizat toate instituțiile implicate sau cu competență în materie (Ministerul Muncii, Sănătății, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și DGASPC Sector 3), dar că acestea nu au luat măsurile necesare remedierii situației sau, în unele cazuri, CRJ nu a primit niciun răspuns ori a primit răspunsuri superficiale și evazive.
În aceste condiții, CRJ i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia coordonarea demersurilor începute.
"Solicităm să preluați coordonarea demersurilor demarate de către CRJ așa cum acestea au fost anterior enumerate, în contextul în care nu am identificat un alt for superior care să îşi asume coordonarea unei comisii care să cerceteze şi să corecteze cauzele instituţionale de la nivel central şi local care de peste două decenii favorizează apariţia abuzurilor în instituțiile sesizate în speță, şi lasă fără apărare zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, minori, adulţi şi vârstnici.
Credem că sancţionarea pe calea justiţiei penale nu este singurul instrument la îndemâna statului penal. În primul rând, pentru că multe dintre aceste procese durează de peste zece ani şi în al doilea rând pentru că valul de prescripţii din ultimele două luni, ne-au arătat cât de puţin contează în faţa justiţiabililor viaţa persoanelor cu dizabilităţi şi a vârstnicilor. Sunt sute de persoane care au fost bătute, traficate, violate, înfometate, legate, sechestrate şi pentru care nimeni nu răspunde penal.
Îngrijorarea Centrului de Resurse Juridice este că, atât timp cât la cel mai înalt nivel, instituţia Primului-ministru, această chestiune nu devine o prioritate, vom continua să asistăm la moartea în condiţii suspecte şi la supunerea la tratamente rele, inumane şi degradante a zeci de mii de persoane.
Lipsa unei mecanism de coordonare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale închise în centre şi spitale, la nivelul instituţiei Guvernului României, permite ca autorităţile publice centrale aflate în coordonarea unor ministere, să ignore abuzurile sau şă îşi paseze responsabilitatea, timp în care oamenii suferă sau mor", se arată în sesizarea formulată de CRJ, potrivit Spotmedia.
Ce spunea Nicolae Ciucă în urmă cu câteva zile
Chestionat luni dacă, în perioada când era premier şi în contextul în care ancheta privind „azilele groazei” a demarat în luna februarie”, a primit vreo informare de la Ministerul Muncii sau alt minister abilitat pe zona de control, preşedintele PNL a răspuns: „Ştiţi foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecinţă”.
„Ca atare, nu am avut astfel de informări şi sunt convins că indiferent de ce instituţie a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, şi atunci şi acum, măsurile trebuie să fie aceleaşi”, a mai precizat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.
Întrebat dacă ar trebui să existe şi o răspundere politică, nu doar una administrativă în acest caz, liderul liberalilor a replicat: „Sunt convins că există o analiză la nivelul Guvernului, la nivelul premierului, care o să se finalizeze cu măsuri în consecinţă”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!