Guvernul Marii Britanii a reiterat luni, pe un ton ferm, că în cazul unui Brexit fără acord libera circulație va înceta imediat. Acest lucru însă nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie și nici că aceia care se află în Regatul Unit la data Brexit nu vor mai putea pleca sau reveni în UK, a declarat, pentru HotNews.ro, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. El le-a recomandat românilor aflați în Marea Britanie și care doresc să își continue șederea și după 31 decembrie 2020, să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență intitulat settled status și pre-settled status.
„Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, a declarat Mihalache.
Guvernul britanic, a început demersurile în vederea operaționalizării unei scheme de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului (settled si pre-settled) cetățenilor UE post-Brexit. Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască și să muncească în Marea Britanie post-Brexit. Noul sistem de înregistrare a devenit operațional pentru publicul larg la data de 30 martie 2019, iar cetățenii europeni vor putea să aplice până în data de 31 decembrie 2020. Ca urmare, cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.
Există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul dumneavoastră:
1. Statutul de settled (Settled Status)
Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)
Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.
Perioada de implementare începe la data retragerii Marii Britanii din UE, și se va încheia în data de 31 decembrie 2020. Pe durata perioadei de tranziție, drepturile cetăţenilor europeni vor fi neschimbate, garantate şi protejate, cu condiția să se fi stabilit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020. (Atenție: In scenariul ‘No Deal’, NU va exista periodă de implementare, vezi punctul 4).
Care este procesul de aplicare pentru noul statut de resident (Eu Settlement Scheme)?
- Noul statut o să le permită cetățenilor UE care se află în prezent pe teritoriul Marii Britanii sau care vor sosi înainte de data de 31 decembrie 2020, să locuiască și să lucreze în Marea Britanie post-Brexit (vezi punctul 4 pentru scenariul ‘No Deal’).
- Cetățenii europeni și membrii familiilor acestora (inclusiv membrii de familie non-UE) care sosesc în Marea Britanie nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, vor trebui să solicite noul statut de resident (settled sau pre-settled), în Marea Britanie ca o precondiție legală în funcție de circumstanțe (vezi punctul 4 pentru scenariul ‘No Deal’).
- Membrii familiei pot include: soți sau parteneri civili, parteneri de viață, copii, nepoți sau strănepoți cu varsta până la 21 de ani, persoane sub tutelă/ aflate în grija cetățeanului EU resident, cu vârsta de peste 21 de ani; părinți, bunici sau străbunici sub tutelă/ aflați în grija cetățeanului EU.
- Copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Settled vor obține cetățenia britanică automat, iar copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Pre-Settled vor fi eligibili pentru statutul Pre-Settled în mod automat.
- În aplicațiile pentru noul statut va trebui să furnizați informații generale despre dumneavoastră, nume, adresă, număr pașaport și NINo pentru a dovedi rezidența.
- Va trebui să declarați istoricul infracțional - mentionăm că doar istoricul infracțional serios și/sau persistent o să vă afecteze aplicația.
- Aplicația este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident. Persoanele care deja au aplicat înainte de 30 martie 2019, vor fi elegibile pentru rambursare.
Implicațiile scenariului ‘No Deal’
În cazul scenariului ‘No Deal’ nu va mai exista o perioadă de implementare. Doar persoanele care s-au aflat pe teritoriul Marii Britanii înainte de ziua Brexit (fie 12 aprilie 2019 în cazul "no deal" sau 22 mai 2019 în cazul "deal") vor putea să aplice pentru noul statut până la data de 31 decembrie 2020. Membrii apropiați ai familiei cetățenilor europeni (copii, soți, parteneri, bunici), vor putea să li se alăture în Marea Britanie post-Brexit, până în data de 29 martie 2022, cu condiția ca cetățeanul european să dețină statut (pre)Settled și relația cu membrul de familie să fi existat deja înainte de ziua Brexit și a avut continuitate.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!