Peste 4,6 milioane de persoane și-au exprimat opinia cu privire la schimbarea orei, de două ori pe an, în Uniunea Europeană. Un număr record de răspunsuri, susține Executivul comunitar, care a lansat consultarea publică la începutul lunii iulie.
Comisia a întrebat cetățenii dacă Europa ar trebui să renunțe la practica trecerii de la ora de iarnă la ora de vară și invers. Demersul a urmat unei rezoluții a Parlamentului European și cererilor din partea unor state membre, cum ar fi Lituania. La 3 august erau deja mai bine de 1 milion de europeni care își dăduseră acordul, iar consultarea s-a încheiat joi, 16 august.
Potrivit lui Christian Spahr, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, concluziile consultării vor fi publicate într-un raport, peste câteva săptămâni.
Introducerea orei de vară datează din 1977, când avea ca obiectiv economisirea energiei prin limitarea utilizării luminii artificiale. Numeroase studii științifice nu au avut însă rezultate concludente în această privință. Au arătat, în schimb, existența unor efecte negative asupra sănătății.
În prezent, toate statele europene își schimbă ora în ultimul weekend din martie și în ultimul weekend din octombrie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!