Mulți români au primit deja două facturi la energia electrică și urmează să o primească și pe a treia în scurt timp, deoarece abia acum au fost corectate sistemele informatice care au fost schimbate de 15 ori în ultimul an, din cauza modificării frecvente a legislației.
Prima factură primită este pentru finalul anului 2022, a doua vine pentru începutul anului 2023, iar a treia este cea de regularizare. Există și situații ieșite din comun. Un român a primit nouă facturi la energia electrică doar în luna februarie. Toate aceste facturi sunt pe minus și au aceeași dată de emitere, 25 februarie, potrivit Antena 3.
Autoritățile au explicat pentru sursa citată faptul că, în anul 2022, clientul care a primit aceste nouă facturi a achitat un preț la energia electrică, în timp ce acum s-a încadrat la un alt plafon, astfel încât sumele s-au schimbat.
Este cazul clienților care în anul 2022, au economisit energie și au consumat mai puțin decât în anul 2021. Aceștia vor fi reîncadrați în alt plafon de preț. Dacă în anul 2021, un client a avut un consum mediu anual de peste 100 kW, iar în 2022 a reuşit să scadă la sub 100 de KW, atunci furnizorul îi va da înapoi diferența de preț dintre 80 de bani KW/h şi 68 de bani kW/h.
Suma poate fi restituită, se poată scădea din următoarea factură sau, la cererea clientului, banii se pot primi într-un cont. Clienții casnici au avut anul trecut în factură unul dintre cele două plafoane de preț valabile la acel moment: 68 de bani/kWh dacă media consumului lunar a fost de până la 100 kWh în anul precedent, 80 de bani/kWh dacă a consumat între 100 și 300 kWh.
Din septembrie, a mai intrat în vigoare o reglementare suplimentară. S-a pus plafon de preț de 80 de bani/kWh pentru consumul lunar mediu al anului precedent cuprins între 100 și 300 kWh pentru primii 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru diferența de consum de până la 300 kWh.
În plus, s-a pus plafon de 1,3 lei pentru cei care consumă mai mult de 300 kWh lunar. Potrivit legii, în februarie 2023, toți clienții care au avut un consum mediu real mai mic decât cel din 2021 și se încadrează în alt plafon de preț, mai mic, cu acest consum realizat real, vor fi reîncadrați în tranșa cu consum mai mic și cu preț plafonat redus.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!