Foie gras, delicatesa franceză preparată din ficat de gâscă sau rață, nu va mai fi de găsit în restaurantele din New York. Primăria orașului a aprobat o lege care interzice comercializarea acestui produs, din cauza cruzimii la care sunt supuse păsările.
Nici magazinele sau supermarketurile nu vor mai putea vinde foie gras, fapt ce bucură, pe de o parte, activiștii pentru drepturile animalelor, și îi înfurie de cealaltă parte pe toți amatorii pateului și pe patronii localurilor unde era servit.
Cei care nu respectă interdicția riscă amenzi de 1.000 de dolari sau condamnarea la 1 an de închisoare. Reglementarea face parte dintr-șir de legi locale menite să protejeze animalele. Între acestea se numără interdicția de a organiza plimbări cu căruța trasă de cai, la temperaturi de peste 32 de grade Celsius și interdicția de a prinde, deține sau vinde porumbei.
Foie gras-ul a mai fost interzis și în alte părți din Statele Unite, cum ar fi Chicago sau California.
Pentru a obține pateul mult-râvnit, gâștele sau rațele sunt hrănite forțat de trei ori pe zi printr-un tub înfipt adânc pe gât.
Procedeul, numit gavaj, umflă ficatul păsărilor, iar unele dintre ele mor în scurt timp.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!