După un lung șir de amânări, confuzii, demisii și declarații contradictorii Brexitul pare tot mai aproape de final. Oficial, Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, însă premierul Boris Johnson își dorește ca divorțul să aibă loc cât mai curând, mai ales că are de partea sa noua majoritate din Camera Comunelor.
Pe 12 decembrie, în urma alegerilor anticipate, conservatorii lui Johnson au câștigat majoritatea absolută în Parlamentul britanic.
„Cred că aceasta se va dovedi a fi o alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou Guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic, de a schimba această țară în bine și de a declanșa potențialul întregului popor din această țară”, spunea imediat după alegeri Boris Johnson, un adept al Brexitului, care a promis în nenumărate rânduri că va scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană cu sau fără acord.
De partea cealaltă, laburiștii care sperau să blocheze Brexitul, au suferit o înfrângere usturătoare în urma anticipatelor, care va culmina cu retragerea din fruntea partidului a lui Jeremy Corbyn. După alegerile de la Londra, președintele Klaus Iohannis saluta noua majoritate care să voteze acordul. Șeful statului spune că românii din Regat vor fi protejați în urma înțelegerii negociate de guvernul conservator.
E un divorț cu năbădăi între Regatul Unit și Uniunea Europeană. Recent, Parlamentul European s-a arătat nemulțumit că Londra nu a rezolvat în totalitate drepturile cetățenilor europeni, motiv pentru care a amenințat că ar putea bloca acordul Brexit. Cetățenii nu trebuie să devină victime ale Brexit, spunea Guy Verhofstadt, negociatorul Parlamentului de la Bruxelles privind Brexit.
Divorțul între cele două părți trebuia să aibă loc inițial pe 31 martie 2019 și ar fi trebuit să fie tema centrală a Președinției române a Uniunii Europene.
Premierul de atunci, Theresa May, nu a reușit să-și convingă propriul Parlament, astfel că a cerut o amânare până în octombrie, iar în final a demisionat, fiind succedată de Boris Johnson. Acesta a încercat să modifice acordul cu Uniunea Europeană, dar s-a lovit și el de zidul Parlamentului și, într-un final, am avut parte de o nouă amânare până la finele lui ianuarie și de alegeri anticipate.
Amintim, haosul a fost creat în 2016, când aproape 52% dintre britanici au votat la un referendum ieșirea din UE. Nimeni nu se aștepta însă la acea vreme la un proces greoi de retragere din blocul comunitar, după aproape 47 de ani de conviețuire.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!