Anul 2019 a adus României una dintre cele mai importante funcții la nivelul Uniunii Europene. Parchetul European va fi condus de Laura Codruța Kovesi.
Fosta șefă a DNA n-a avut susținerea Guvernului român în negocierile de la Bruxelles pentru că era vizată de plângeri penale, explicau la acea vreme atât președintele PSD, Liviu Dragnea, cât și premierul Viorica Dăncilă.
În martie, Secția de anchetare a magistraților anunța începerea urmăririi penale împotriva Laurei Kovesi pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă. Era al doilea dosar al fostei șefe DNA și avea legătură cu procurorii anticorupție de la Ploiești, Onea și Negulescu.
În octombrie, Consiliul UE a convenit numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, numirea ei fiind confirmată și de Parlamentul European. A concurat cu un procuror francez și cu unul german.
Parchetul European urmează să devină operațional până la sfârșitul lui 2020. Laura Kovesi are mandat de 7 ani și deja a cerut date referitoare la dosare existente în România care sunt și de competența structurii europene pe care o conduce. Scrisoarea cu solicitarea a ajuns la toți miniștrii de justiție din statele membre.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!