Ministerul Sănătății derulează cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză. Proiectul este finanțat cu fonduri europene nerambursabile de 63,3 milioane lei, la care se adaugă 975.000 de lei de la bugetul de stat.
Timp de 5 ani, vor fi testați 75.000 de români selectați din grupuri vulnerabile, cum ar fi: persoane fără adăpost, persoane dependente de alcool, droguri sau alte substanțe, deținuți sau persoane aflate sub control judiciar.
Proiectul presupune depistarea precoce a cazurilor de TBC, precum și diagnosticarea și tratamentul pacienților, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va folosi 3 caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei, care au fost deja achiziționate.
De anul trecut avem și o Lege a tuberculozei. Este foarte important că, pentru implementarea acestui proiect, vor colabora medici, reprezentanți ai pacienților și societatea civilă. Doar împreună putem lupta eficient împotriva tuberculozei, a precizat, la rândul său, Beatrice Mahler, managerul unității sanitare.
Același proiect prevede și formarea a 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul tuberculozei. Complementar, 60 de profesioniști vor fi implicați în schimburi de experiență și bune practici în domeniul screeningului TBC, în alte state membre ale Uniunii Europene.
România rămâne în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză. În 2018, erau înregistrați 11.630 de pacienți, majoritatea din Capitală și județul Iași.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!