„Kurtosul de Aur”, o delicatesă pregătită în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Kurtoskalacs și Deliciilor Dulci, care a avut loc la Sfântu Gheorghe la sfârșitul săptămânii, a fost adjudecat de un medic chirurg din Cluj cu suma de 1.000 de lei.
Cu o lungime de aproximativ 30 de centimetri și acoperit cu foiță comestibilă de aur de 24 de carate, kurtos-ul a fost scos la licitație în după-amiaza de duminică, iar banii obținuți au fost donați Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe. Această organizație desfășoară multiple programe caritabile, inclusiv „Masa pe Roți”, prin intermediul căruia furnizează zilnic mese calde pentru vârstnicii din municipiu, relatează ziare.com.
„Am putea crede că kurtosul de aur există doar în povești. Anul acesta, la festivalul Cozonacului Kurtos, s-a dovedit că, cu puțin altruism, iubire și dorință de a ajuta, poveștile pot deveni realitate. Mulțumim organizatorilor că s-au gândit la organizația noastră și suntem recunoscători pentru donația primită, care sprijină programul nostru de Masa pe Roți.”, au transmis reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez pe pagina lor de Facebook.
În cadrul Festivalului Kurtoskalacs și Deliciilor Dulci de la Sfântu Gheorghe, Organizația de Tineret din Sântionlunca a pregătit un colac secuiesc de 20 de metri lungime, cu 5 metri mai lung decât cel din anul precedent. Pentru acesta, au fost utilizate 60 kg de făină, 10 kg de unt, 20 kg de zahăr, 0,5 kg de drojdie și aceeași cantitate de sare, 6 kg de coajă de lămâie, 1 kg de zahăr vanilat și 25 de litri de lapte.
În plus, a avut loc un concurs la care au participat 13 echipe din județele Covasna, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. În cadrul acestuia au fost desemnați cei mai buni producători de kurtos din acest an. Concursul a inclus două categorii: kurtoskalacs preparat după rețete tradiționale și „kurtoskalacs regândit.”
În categoria „Kurtoskalacsul Anului în Ținutul Secuiesc”, juriul a acordat titlul familiei Simon din localitatea Sântionlunca, județul Covasna, în schimbul unui premiu constând în 720 kg de făină. Premiul de popularitate, acordat în funcție de voturile publicului, a fost câștigat de echipa Melinda Kurtos din Sfântu Gheorghe, care a primit un aparat de făcut kurtoskalacs. Echipa Saitos, care s-a situat la o mică diferență de voturi, a primit o jumătate de paletă de cărbune.
În categoria „Kurtoskalacsul Reinterpretat al Anului”, care avea ca temă „kurtos neîndulcit”, premiul mare a fost acordat echipei Marica Kalacsa din Sânmartin, județul Harghita, pentru un kurtos cu cașcaval, chimion și leurdă. Premiul a constat în 110 kg de zahăr, o paletă de cărbune și brânză raclette maturată timp de 491 de zile, oferită de o fabrică de lactate din localitatea Arcuș, care a sponsorizat și „kurtosul de aur.”
În cadrul acestei probe, care a avut loc duminică, au fost create și alte rețete de kurtos neîndulcit, participanții folosind o varietate de ingrediente, precum roșii, kaizer, șuncă, usturoi, măsline sau slănină.
Festivalul Kurtoskalacs și al Deliciilor Dulci a fost organizat de Consiliul Județean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Agrosic, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Asociația Organizațiilor de Fermieri din Ținutul Secuiesc, în colaborare cu mai mulți parteneri.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!