Cancelarul german Olaf Scholz respinge luni un apel al Ucrainei de a-i livra rachete cu rază lungă de acţiune de tip Taurus şi dă asigurări că nu poate urma exemplul Franţei şi Regatului Unit, pentru că acest lucru ”nu ar fi responsabil”, relatează AFP.
”Aceasta este o armă cu o rază de acţiune foarte mare, iar ceea ce au făcut britanicii şi francezii în privinţa ţintirii şi sprijirii ţintirii nu poate fi făcut de către Germania”, declară într-un interviu acordat agenţiei germane de presă DPA şi difuzat de către Guvernul german presei, cancelarul german Olaf Scholz.
”Din punctul meu de vedere ar fi un lucru care nu ar fi responsabil, dacă am participa în acelaşi fel la gestioarea ţintirii”, declară el, potrivit News.ro.
Scholz avertizează împotriva riscului ca Germania să ajungă ”într-un anumit fel implicată în război” în mod direct.
”Militarii germani nu trebuie în niciun caz şi în niciun loc să fie legaţi de obiective atinse de aceste sisteme”, justifică Scolz.
Acest lucru ar afecta totodată implicarea militarilor germani rămaşi pe teritoriul german, subliniază el.
”Ceea ce fac alte ţări, care au alte tradiţii şi alte instituţii constituţionale, este un lucru pe care noi nu-l putem face la aceeaşi amploare”, argumentează Olaf Scholz.
Ce sunt rachetele Taurus
Rachetele germane de tip Taurus au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi ar putea, dacă Ucraina ar dispune de ele, să vizeze obiective în adâncul teritoriului Rusiei.
Acesta este motivul din cauza căruia Berlinul refuză de multe luni să le livreze Kievului, de frica faptului că războiul s-ar putea extinde pe teritoriului Rusiei şi ar putea antrena o eventuală escaladare.
Această rachetă germană de croazieră este echivalenta rachetelor de tip Storm Shadow şi Scalp, dezvoltate în paralel de către Marea Britanie şi, respectiv, Franţa, care le-au livrat Ucrainei.
Kievul a obţinut - începând din mai - rachete de tip Storm Shadow şi Scalp, cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, livrate de către Regatul Unit şi Franţa, iar apoi rachete americane de tip ATACMS, cu o rază de acţiune de 165 de kilometri.
”Ceea ce lipseşte Ucrainei este muniţia, muniţia pentru toate distanţele posibile” de tir, ”dar nu în mod decisiv acest lucru din partea Germaniei”, subliniază Olaf Scholz.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!