Mare parte dintre copiii din ziua de azi trăiesc sexualitatea prin imagini, spune Radu Szekely, citat de Agerpres. Secretarul de stat în Ministerul Educației subliniază că este rolul școlii să îi ajute să înțeleagă că imaginile pe care le văd pe ecranul calculatorului nu se regăsesc în viața de zi cu zi.
Se vorbea despre câtă educație sexuală primesc copiii din ziua de azi de la părinți, de la școală, de la culte și așa mai departe. Nu cred că primesc mare lucru. Și studiile arată că în cea mai mare parte copiii din ziua de azi trăiesc sexualitatea prin imagini, prin filme și videoclipuri pornografice, ca să le spunem pe nume, pe care le văd, înainte, cu mult înainte de a înțelege ce este sexualitatea și de a o practica, de a-și începe viața sexuală. Și sunt primele generații care, de fapt, au această experiență la îndemână. Ceea ce trebuie să facă școala este să intervină, să îi ajute să înțeleagă această experiență, să vadă că „modelele” pe care le văd ei pe ecranul calculatorului nu se regăsesc în viața de zi cu zi. Nu sunt modele de urmat, ci sunt ficțiune, la fel cum ficțiune rămâne și un roman scris acum 200 de ani, care promovează valori pe care noi astăzi nu le mai acceptăm atât de ușor. Deci, aceste discuții trebuie avute într-un cadru organizat, la școală și eu, personal, nu văd nimic ideologic aici, a spus Szekely.
El a reamintit că Ministerul Educației susține introducerea educației sexuale în școlile din România și a arătat că Parlamentul nu ar trebuie „să intervină atât de profund în modul în care selectează curriculumul”, ci doar să traseze liniile generale.
Dacă se spune că copilul are dreptul la educație, în general, cred că și educația sexuală este parte din acest drept general și nu e nimic ideologic aici. Cred că discuția a mers foarte mult în ultima vreme pe partea ideologică. Adică, e vorba despre niște conținuturi validate științific, care sunt predate în alte țări de zeci de ani și care sunt introduse în momentul de față în anumite discipline - biologie, psihologie, consiliere școlară și într-un opțional de educație pentru sănătate pe care noi, ca minister al Educației, am vrea să îl facem obligatoriu în noile planuri cadru sub o denumire pe care încă o discutăm: Educație pentru viață. Referitor la bolile cu transmitere sexuală, sunt parte a programei de biologie, se discută, nu sunt complet ignorate, însă sunt discutate din perspectivă pur fiziologică și nu neapărat din perspectiva rușinii sociale pe care încă o generează, a mai adăugat secretarul de stat, într-o dezbatere organizată la Camera Deputaților de către parlamentari de la USR PLUS.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!