Exporturile de medicamente oncologice ar putea fi interzise pentru o perioadă de șase luni. Măsura, aflată în dezbatere publică, se va aplica și pentru tratamentele destinate paciențilorcare au suferit un transplant.
Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, până în 31 martie 2020, a distribuției în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba de 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare, vitale pentru asigurarea tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice și a celor transplantați. Știm problema taxei de clawback, știm problema prețului minim, dar aceste lucruri trebuie luate în concordanță cu ceea ce se întâmplă pe teritoriul României. Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Asociațiile bolnavilor de cancer critică ideea ministrului Sănătății de interzicere a exporturilor de citostatice. Președintele Federației acestor asociații susține că România are cel mai mic preț din Europa deoarece așa vrea Guvernul. Dacă producătorii și distribuitorii nu vor mai putea exporta, nu vor mai fi deloc medicamente pentru că nu va mai fi rentabil pentru ei să le vândă doar în România, a precizat Cezar Irimia.
Nu o să mai avem deloc și asta spun de ani de zile, pentru că nu este normal să se procedeze așa. Nu este bine să avem cel mai mic preț din Europa și să nu avem medicamente deloc. Problema nu poate fi rezolvată decât prin practicarea unui preț la media europeană și atunci cu siguranță medicamentele noastre nu vor mai lua drumul exporturilor paralele și nu vor mai fi retrase de pe piața românească, crede Irimia.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!