Simona Halep are la dispoziție trei săptămâni pentru a contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne decizia de suspendare provizorie din competiții.
Iar procesul ar putea dura între șase luni și un an, spune la Digi FM Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Acesta precizează că Simona poate alege un singur arbitru-judecător sau un complet de 3 arbitri care să judece cazul său. Mai mult, poate solicita și o procedură accelerată.
În cazul unei proceduri accelerate procesul poate dura și mai puțin de șase luni, dar depinde foarte mult și de cum sunt pregătite toate documentele cerute de TAS, precizează Cristian Jura.
„În condițiile în care se alege procedura accelerată, se face un tabel în care sunt prevăzute strict niște date, date până la care pot fi trimise niște documente, date până la care se face audierea, etc.”, afirmă Cristian Jura.
Întrebat ce șanse are Simona Halep să-și dovedească nevinovăția, acesta a declarat că ”depinde foarte mult de cum apărărătorul Simonei va gestiona cazul respectiv. Ideea este că ea nu a cunoscut (că ar fi luat substanța în mod accidental n.r.), trebuie să dovedească acest lucru. Noi avem aici un caz care a stârnit o emoție imensă în societate, dar vreau să vă spun că în marea majoritate a cazurilor, și eu m-am confruntat cu foarte multe cazuri (de dopaj la TAS, n.r.), marea majoritate a sportivilor asta spun. Nu știu cum a ajuns substanța respectivă în organismul meu”.
În mesajul său de săptămâna trecută, Simona Halep a anunțat că a fost depistată pozitiv pentru dopaj la substanța Roxadustat într-o cantitate extrem de mică.
L-am întrebat pe Cristian Jura în ce măsură contează acest lucru pe masa arbitrilor de la TAS.
”Sunt două tipuri de substanțe dopante. Substanțe pentru care este necesar un prag. Ai o concentrație să zicem peste 5%. Dacă ai sub 5% nu este considerat doping, dacă ai peste 5% e considerat dopaj. Dar sunt substanțe unde nu au nevoie de prag. Unde chiar dacă a fost depistat, să spunem, 0,00001% deja ești considerat dopat. Deci se face diferența între aceste două categorii de substanțe interzise”, spune la Digi FM Cristian Jura.
Potrivit acestuia, Roxadustat se încadrează în categoria fără prag. Prin urmare, dacă un sportiv este depistat cu ”o concentrație de 0,00001% este considerat dopat”.
”În condițiile în care se dovedește nevinovăția perioada asta de suspendare provizorie se scade. Nu știu, să spunem că Simona a fost suspendată șase luni, procesul va dura, să zicem, încă șase luni și dacă se dovedește că este nevinovată, ea poate să înceapă activitatea imediat după aceea”, mai declară Cristian Jura.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!