Helmut Duckadam a murit la 65 de ani, la Spitalul Militar din București. În luna septembrie, acesta fusese operat pe cord. Cu câteva zile înainte de a se stinge din viață, acesta a avut o intervenție prin telefon la Digi Sport.
Ultima intervenţie a lui Helmut Duckadam la Digi Sport, unde a fost colaborator în ultimii ani, a fost pe 28 noiembrie, când a intervenit telefonic înainte de partida FCSB - Olympiacos 0-0, din Liga Europa.
”Da, până acum (n.r. Olympiacos, cel mai greu adversar). Probabil cel mai greu va fi Manchester United. Cred că e cel mai puternic și cel mai periculos.
Eu cred că poate să facă față. Sunt surprins că am văzut echipa. Eu îl vedeam pe Chiricheș în locul lui Edjouma (n.r. la mijlocul terenului). (n.r. despre fundașii centrali) Dawa a jucat des acolo, și Popescu e bun jucător. Eu cred că nu vor fi probleme în apărare. Eu cred că totul se mizează pe Miculescu. FCSB se bazează și pe faze fixe. Acolo se face diferența. Tănase și Bîrligea pot să colaboreze foarte bine. Pe Tănase dacă l-am lăudat înainte că obține penalty-uri, acum nu o mai face. (n.r. sfat pentru Ștefan Târnovanu) Să fie responsabil, că are momente când face greșeli pentru că e foarte încrezător în acele momente. Să nu facă greșeli care pot costa. În ultima perioadă a apărat bine. Să nu facă greșeli capitale”, a spus Helmut Duckadam, la Euro Fotbal.
În urmă cu două săptămâni, acesta și apăruse în platoul Digi Sport.
Helmut Duckadam, operat pe cord deschis. Lua între 18 și 22 de pastile pe zi
Acum câteva luni, fostul sportiv a fost operat pe cord deschis şi, ulterior, a dezvăluit că lua zilnic între 18 şi 22 de pastile, iar costul anual al medicamentelor era cuprins între 5.000 şi 8.000 de euro.
Helmut Duckadam, portar de legendă. A apărat patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni 1986, câștigată de Steaua
Născut pe 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmuth Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.
El a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte.
După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit "Eroul de la Sevilla", după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.
În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept, care l-a forţat să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani.
În total, are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut două selecţii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!