Acum la Digi FM Cetin Rasit GNARLS BARKLEY - Crazy

Mircea Lucescu este oficial noul selecţioner al echipei de fotbal a României: "Risc, dar cred că fotbalul românesc merită. Nu am nevoie nici de bani, nici să-mi fac un nume"

Mircea Lucescu
Conferință de presă la sediul Federației Române de Fotbal în care este prezentat Mircea Lucescu ca fiind noul antrenor al echipei naționale de fotbal, în București, 6 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Mircea Lucescu, cel mai titrat antrenor român din istoria fotbalului românesc, a fost instalat oficial, marţi, în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României.

Tehnicianul Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, este noul selecţioner al României, a anunţat frf.ro. Continuăm această poveste minunată împreună, a spus Lucescu, într-un videoclip de prezentare.

Lucescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că ştie că şi-a asumat un risc atunci când a acceptat să preia echipa naţională, dar crede că fotbalul românesc merită acest lucru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Risc, dar cred că fotbalul românesc merită.  Nu am nevoie nici de bani, nici să-mi fac un nume. Aş vrea ca acele momente frumoase să se întoarcă. Un singur lucru m-a determinat, dragostea pentru fotbal şi obligaţia pentru fotbalul românesc. Soţia mi-a spus să nu mă bag, dar Răzvan mi-a spus că dacă simt nevoie, să o fac. Voi face tot ce este posibil ca experienţa mea să ajute", a declarat Mircea Lucescu.

El a afirmat că pleacă la drum cu un handicap, adică faptul că a lipsit în ultimii ani din fotbalul românesc. "Multe sentimente m-au încercat, în primul rând nostalgia perioadei trecute, în care am avut parte de momente extraordinare ca selecţioner. Ieri am stat vreo 3 ore de vorbă, eu plec totuşi cu un handicap, am lipsit în ultimii ani din fotbalul românesc. Nu m-am gândit niciun moment că o să mi se propună să vin la echipa naţională. Ca să vă spun sincer, am făcut tot posibilul să nu vin la echipa naţională şi să le dau şansă antrenorilor tineri. Am încercat să-l conving pe Edi Iordănescu să rămână la echipa naţională, ştiu ce înseamnă să-i dai continuitate unui antrenor. FRF a făcut tot ce a fost posibil, din ce am înţeles, dar nu a reuşit. Apoi, am vorbit cu Gică Hagi, care a făcut atâtea pentru echipa naţională şi merita cu desărvârşire să i se propună să devină selecţioner. Am spus că dacă nu mai există nicio soluţie, eu am obligaţia să mă întorc şi să pun în joc experienţa pe care am acumulat-o în atâţia ani. Eu sunt un produs 100% al fotbalului românesc, care a făcut furori pe scena internaţională. Am mare încredere în această generaţie de jucători, care a format un grup învingător", a adăugat Mircea Lucescu.

Lucescu va debuta oficial la începutul lunii septembrie, când începe ediţia 2024 - 2025 a Ligii Naţiunilor.

Primele meciuri sunt programate la 6 şi 9 septembrie, cu Kosovo şi Lituania.

Mircea Lucescu revine la cârma echipei naţionale după 38 de ani

Tehnicianul Mircea Lucescu revine la cârma echipei naţionale după 38 de ani, el devenind, la 79 de ani, cel mai în vârstă selecţioner al României.

Mircea Lucescu s-a născut la 29 iulie 1945. În principal a evoluat la Dinamo, unde a obţinut cele mai mari succese din cariera de jucător: cinci titluri de campion al României (1964-1965, 1970-1971, 1971-1972, 1974-1975, 1976-1977) şi o Cupă a României (1967-1968).

Şi-a încheiat cariera de jucător la Corvinul Hunedoara (1977-1982), iar în acelaşi timp a început şi activitatea de antrenorat. A reuşit, chiar din primul an, promovarea în Divizia A, pentru ca în anii următori să se claseze pe locul 3 în prima divizie, arată News.ro.

El a fost selecţionat de 70 de ori în prima reprezentativă a României, fiind căpitanul acesteia la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970.

Mircea Lucescu / Foto: Profimedia

Mircea Lucescu a fost din toamna anului 1981 până în 1986 antrenorul echipei naţionale a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European din 1984. A antrenat apoi pe Dinamo Bucureşti, formaţie la care a câştigat un titlu naţional (1989-1990) şi două Cupe ale României (1985-1986 şi 1989-1990), obţinând şi o calificare în semifinalele Cupei Cupelor (1990).

În vara anului 1990, a plecat în Italia, unde a antrenat formaţiile Pisa, Brescia şi Reggiana. Apoi, în 1997, a revenit în România, fiind numit antrenorul echipei Rapid Bucureşti, cu care a câştigat, în 1998, Cupa României.

La 30 noiembrie 1998, a fost instalat antrenor principal la Internazionale Milano, fiind însă demis după câteva luni (martie 1999). A revenit la Rapid, reuşind să câştige campionatul, ediţia 1998-1999.

Din vara anului 2000 până în 2002, Mircea Lucescu a fost antrenorul echipa Galatasaray Istanbul, cu care a câştigat Supercupa Europei (2000) şi campionatul Turciei (2002). În vara anului 2002, a trecut la Beşiktaş, reuşind, în primul an, câştigarea campionatului.

La 16 mai 2004, Lucescu a preluat echipa ucraineană Şahtior Doneţk. Sub conducerea lui Lucescu, Şahtior a cucerit opt titluri de campioană naţională (2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014), cinci Cupe ale Ucrainei (2004, 2008, 2011, 2012, 2013) şi şapte Supercupe (2005, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015), dar mai ales Cupa UEFA, câştigată în 2009, după finala cu Werder Bremen (2-1). În 2013, Mircea Lucescu a devenit cel mai longeviv antrenor din istoria clubului ucrainean de fotbal, iar în 2014 a fost desemnat pentru a opta oară cel mai bun antrenor din Ucraina.

După plecarea de la Şahtior, Lucescu a antrenat pe Zenit Sankt Petersburg timp de un sezon, iar apoi a fost timp de aproape doi ani selecţioner al Turciei.

Lucescu pregăteşte Dinamo Kiev din iulie 2020. El a câştigat cu Dinamo Kiev Supercupa Ucrainei în 2020, campionatul şi Cupa Ucrainei în 2021.

La 22 mai 2009, Mircea Lucescu a primit, din partea preşedintelui României, Ordinul Naţional ”Crucea României” în grad de Cavaler, ”în semn de înaltă apreciere a întregii activităţi fotbalistice şi a performanţelor obţinute ca antrenor.

El figurează între primii 100 de antrenori ai lumii (locul 41) din primul deceniu al secolului XXI (2001-2010), conform clasamentului stabilit de către Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS).

France Football l-a plasat pe locul 41 în clasamentul celor mai buni antrenori din istoria fotbalului.

La 18 ianuarie 2013, Lucescu a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara.

Conferință de presă la sediul Federației Române de Fotbal în care este prezentat Mircea Lucescu ca fiind noul antrenor al echipei naționale de fotbal, în București, 6 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
Mircea Geoană și Marcel Ciolacu
Reacția lui Ciolacu după ce Mircea Geoană l-a ironizat pe tema...
Nicoleta Luciu și Dinu Maxer
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu...
Donald Trump/ Profimedia
Donald Trump refuză altă dezbatere cu Kamala Harris: „Sondajele arată...
Pe aceeași temă
2024-08-06-1358
Mircea Lucescu, după victoria cu Lituania: „Rezultatul e corect, sunt trei puncte foarte...
România - Kosovo/ Profimedia
Debut perfect pentru Mircea Lucescu în noul mandat la naţională şi pentru tricolori în Liga...
2024-08-06-1358
Mircea Lucescu şi-a stabilit stafful la echipa naţională
Dynamo Kijow - Fenerbahce SK
Mircea Lucescu ar fi acceptat să devină antrenorul echipei naționale a României
Te-ar putea interesa și
Gheorghe Hagi reactioneaza in meciul amical de fotbal dintre Romania Generatia de Aur si Legendele Lumii, desfasurat pe
Gheorghe Hagi a refuzat propunerea FRF de a fi selecţionerul echipei naţionale: „A fost una...
iordanescu (4)
Edi Iordănescu a rupt tăcerea: „Nu am întrerupt un contract în derulare cu FRF. Pe mulţi, că...
Gheorghe Hagi
Gheorghe Hagi este prima opţiune pentru postul de selecţioner al echipei naţionale a României...
edi iordanescu (2)
Mesajul lui Edi Iordănescu, după ce FRF a anunțat încetarea colaborării: "E momentul să îmi...
Partenerii noștri
Digi24 Când se opresc ploile. Cum arată prognoza meteo după ce ploile torențiale au provocat inundații grave în estul României
Când se opresc ploile. Cum arată prognoza meteo după ce ploile torențiale...
DigiSport Liverpool i-a găsit înlocuitor lui Virgil van Dijk! ”Cormoranii” au aflat și prețul: 50.000.000€
Liverpool i-a găsit înlocuitor lui Virgil van Dijk! ”Cormoranii” au aflat...
PeRoz Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute aproape identice. Cum a salvat situația cântăreața
Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute...
Film Now Heather Locklear, despre cum a fost la întâlnire cu Tom Cruise. Dezvăluiri după 40 de ani ale actriței din „Melrose Place”
Heather Locklear, despre cum a fost la întâlnire cu Tom Cruise. Dezvăluiri...
Digi World Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să fii nebun!”
Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din...
Stirile Kanal D "Doamne, Doamne, ce dezastru" Primele declarații ale locuitorilor din Galați, după ce viitura le-a distrus tot ce aveau. Cu ochii în lacrimi, oamenii privesc pagubele
"Doamne, Doamne, ce dezastru" Primele declarații ale locuitorilor din...
ProFM A murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson. Steve Manning: Ar fi suferit un atac de cord în timp ce se afla la volan
A murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson. Steve Manning: Ar fi...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
Manchester.,England.,01,Jul,2024.,City,Of,Manchester,Etihad,Stadium
„Procesul sportiv al secolului” începe luni. Manchester City se confruntă cu 115 acuzaţii...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are...
GUVERN_SEDINTA_INST_033_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ciolacu: Niciun partid nu va putea guverna singur după alegerile din decembrie. Va trebui să...
A shopping cart with grocery products in a supermarket
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu...