Nadia Comăneci a declarat că americanca Simon Biles este actuala referinţă a gimnasticii mondiale, aşa cum a fost mai multe decenii, dar are o concurenţă puternică în brazilianca Rebeca Andrade, care a strălucit la JO 2024.
Ca ambasadoare a Fundaţiei Sanitas, campioana română a fost la Madrid, unde are loc a doua ediţie a Jocurilor Incluzive, între sportivi cu şi fără dizabilităţi, prilej cu care a acordat un interviu pentru EFE despre actualele vedete ale gimnasticii feminine, transmite Agerpres.
Simone Biles, în vârstă de 27 ani, cu 11 medalii olimpice (7 de aur) şi 30 mondiale (23 de aur), este marea campioană de azi, eclipsând-o pe Nadia Comăneci, 9 medalii olimpice (5 de aur), 4 mondiale (2 de aur) şi 12 europene (9 de aur), care zeci de ani a fost reperul acestui sport.
Din urmă vine Rebeca Andrade (25 ani) cu 6 medalii olimpice (2 de aur) şi 9 mondiale (3 de aur), iar Nadia vede un duel interesant între cele două campioane.
''Jocurile de la Paris au fost un duel total între cele două. Sunt două gimnaste diferite. Una cu multă forţă şi multă tehnică, iar cealaltă mai divă, cu mai multe aptitudini artistice. Am fost în Sao Paulo acum zece zile cu Rebeca, vorbeam cu ea şi pare o sportivă grozavă. Nu ştiu care dintre cele două va merge mai departe'', a spus campioana din Oneşti.
Nadia a opinat că Simone Biles este în prezent punctul de referinţă al gimnasticii: ''Ea este, fără îndoială, gimnasta de referinţă de azi. Până acum câţiva ani eram eu. La fiecare cincisprezece ani, mai mult sau mai puţin, apare o nouă generaţie care reprezintă un stil complet diferit de cel precedent, iar Biles este acum standardul la nivel mondial''.
În ce priveşte presiunea inerentă a rezultatelor asupra sportivelor, Nadia Comăneci a spus că trebuie să existe o armonie între corp şi minte pentru a concura la cel mai înalt nivel: ''Presiunea este ceva care a existat dintotdeauna, dar acum se vorbeşte mai mult şi are un nume. Există specialişti şi este mai uşor de gestionat şi de controlat. Trebuie să fii în ton între corpul tău şi mintea ta pentru că aşa vei obţine succesul. A trebuit să mă obişnuiesc de la o vârstă foarte fragedă cu presiunea şi tot ceea ce presupune concurenţa la cel mai înalt nivel''.
Nadia a mai spus în interviu că se simte bine când oamenii o întâlnesc şi o felicită, chiar dacă nu au văzut-o concurând: ''Nu-mi place să vorbesc despre mine, dar este adevărat că mulţi oameni, chiar şi cei care nu m-au văzut concurând, mă felicită şi îşi declară admiraţia atunci când mă văd. Că mă iau în seamă şi vorbesc bine despre mine este foarte frumos. A servi drept inspiraţie şi a fi o referinţă este ceva cu totul special. Continui să fac sport. Merg la sală în fiecare zi şi mă puteţi urmări pe Instagram. Am o şcoală în Oklahoma cu peste o mie de elevi şi continui să predau şi să susţin gimnastica cât pot de mult oriunde merg''.
Nadia a fost şi invitata celor de la Real Madrid. Prin Emilio Butragueno, director de relaţii instituţionale al clubului, i-a oferit un tricou personalizat al campioanei Spaniei şi Europei cu numărul 1 şi numele Comăneci pe spate.
Nadia a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii, la JO Montreal din 1976.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!