România a înregistrat luni cel mai mic număr de infectări cu SARS-CoV-2 din martie, anul trecut. 26 de cazuri au fost confirmate în întreaga țară, din puțin peste 9.500 de teste.
În 27 de județe nu a fost raportat niciun caz nou, iar în spitale sunt internați mai puțin de 800 de pacienți, dintre care 158 la Terapie Intensivă. În ultimele 24 de ore au fost raportate doar 4 decese.
Un eventual val 4 al pandemiei de coronavirus, despre care se vorbește în ultima perioadă, poate fi prevenit doar dacă se vaccinează cât mai mulți oameni, spune Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, invitat în emisiunea „Omul Potrivit” de la Digi FM.
În general, oamenii care au fost vaccinați chiar cu o singură doză nu prea ajung să facă forme severe. Numărul deceselor a scăzut semnificativ, iar infecțiile în general sunt înregistrate în cadrul populației care încă nu a fost vaccinată. Aici ne referim la tineri, care sunt mai activi din punct de vedere al mișcării, al interacțiunii sociale, a explicat cercetătorul.
Dascălu a mai subliniat că vaccinurile ne protejează și de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV-2. În România sunt deja 35 de persoane infectate cu varianta Delta a coronavirusului.
Există și riscul că această nouă tulpină - având câteva mutații în cadrul proteinei spike - să nu răspundă la vaccinuri. Din fericire pentru noi, toate vaccinurile implementate în momentul de față previn cazurile de spitalizare, de forme severe cu această nouă tulpină - nu neapărat de infecție! - cu peste 90%. Din câte știu, la vaccinul Oxford/AstraZeneca este de 92%, iar la vaccinul Pfizer în jur de 95-96%. Diferența asta procentuală nu este cine știe ce, a mai spus Ștefan Dascălu, la Digi FM.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!