Un proiect al medicului Adrian Streinu Cercel propune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor. Proiectul a generat reacții negative în rândul opiniei publice, este respins categoric de către Guvern, care se dezice de astfel de idei și susține că nu au fost luate în discuție.
Streinu Cercel a reunit propunerile în cadrul unui așa-zis proiect de relaxare a măsurilor de combatere a răspândirii epidemiei, care însă nu are girul Guvernului și a fost respins, categoric, luni, și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Grupul de Comunicare Strategică precizează că nu ia în considerare acest proiect.
„În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”, se precizează într-un comunicat al GCS.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, la Digi24, că nu susține varianta ca persoanele de peste 65 de ani să fie izolate pentru a evita contactul cu cei infectați cu COVID-19.
„Să ne gândim dacă odată cu atingerea vârfului, perioada de descreștere va duce la o perioadă de relaxare. Dar relaxarea va fi în același timp cu anumite restricții, în care vor fi două sau trei ore în care putem merge cu mască și mănuși. (Relaxarea - n.red.) nu la fel pentru toate categoriile de vârstă, precum nu la fel pentru toate localitățile sau focarele. Vedem evoluția fiecărui focar în parte. Vor avea un orar în care persoanele vârstnice vor putea să iasă, să se relaxeze, dar n-aș spune eu o restricție, ci mai degrabă o precauție cu persoanele în vârstă”, a spus ministrul Sănătății.
În schimb, acesta propune ca bolnavii de coronavirus asimptomatici sau cu simptome ușoare să fie puși în zone tampon.
„Vom face o evaluare cam peste o săptămână, după sărbătorile pascale. Vom vedea de la zi la zi numărul de cazuri, creșterea acestuia precum și numărul deceselor. Când va veni vorba de o relaxare vom vorbi individual pentru fiecare comunitate în parte.
Am văzut multe site-uri astăzi, dând oarecum, chiar spunând, că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu.
Ne gândim ca în următoarea perioadă să vedem, în funcție de saturarea spitalelor de suport, ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată trece în niște zone tampon, ca să nu afecteze sau să nu infecteze persoanele aflate la domiciliul sau persoanele peste 65 de ani, sau o parte dintre aceștia pot să nu aibă locuințe și atunci, până la un prim test negativ, vor fi aduse în anumite spații tampon”, a declarat Nelu Tătaru.
Printre măsurile CITATE:
Pentru cei de peste 65 de ani – ținuți SINGURI/CU PERSOANE DE ACEEAȘI VÂRSTĂ, IZOLATE LA FEL în aceeași casă – indiferent cum se cheamă conceptul „casă” – propria locuință, locuință de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde instituționalizați prin rechiziționare de hoteluri, etc.
Pentru cei din grupa de vârstă 40-65 de ani:
Izolare totală acolo unde este posibil ( în cazul activităților de serviciu neesențiale pentru funcționarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.
Ce are tara de făcut?
Toți cetățenii fără locuri de muncă active trebuie să stea acasa 8-10 săptămâni.
Ceilalți merg la muncă cu un program modificat ca mai sus pe grupe de vârstă.
Toți ceilalți cetățeni – fac curat în case.
Guvernul va asigura tot – după principiul „Fiecăruia după nevoi”
Cei cu slujbe active vor merge la serviciu – stratificat
–Ar fi de preferat ca fiecare om al muncii să fie preluat din stații distanțate și să se respecte distanța de 2 rânduri libere.
Cine are mașină personală folosește mașina personală.
Carburantul va fi asigurat de Guvern pe bonuri de carburant.
Ca atare
Se impune formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora și pune în funcție acțiunile specifice.
TVA-ul va fi oprit.
Taxele vor fi suspendate pentru toată lumea.
Industria alimentară va funcționa non-stop.
Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare, etc vor funcționa non-stop
Toate costurile vor fi decontate de stat NU de cetățeni. Aici intervine Fondul de Rezervă al Țării.
Între timp pe străzi se fac testări random. Când nu vor mai fi identificați infectați timp de 7 zile –STOP PROGRAM și se reiau activitățile de unde au fost lăsate.
„Aceste 3-4 luni vor trebui considerate ca și cum nu au existat vreodată” se încheie proiectul.
Poți consulta aici documentul elaborat de Streinu Cercel.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!