Un sfert dintre europeni votează cu un partid populist, iar în 11 țări, aceste formațiuni au ajuns chiar la guvernare, arată un studiu publicat de „The Guardian”.
Date culese în 31 de țări arată că partidele populiste au crescut de la puțin peste 5%, la sfârșitul secolului trecut, până la peste 25%, în zilele noastre.
Publicat cu șase luni înaintea alegerilor europene, studiul arată o ascensiune a populiștilor de stânga și de dreapta.
Pe de o parte, populiștii de dreapta se laudă că sunt portavocea alegătorilor în conflictul cu elitele corupte. Cei de stânga s-au făcut auziți mai ales după criza financiară din urmă cu zece ani.
Fenomenul este mai vizibil în Europa: Brexitul este unul dintre efecte. Iar în Germania se manifestă gruparea cu tendințe neo-naziste Alternativa pentru Germania.
În Grecia, Executivul se află în mâna unui partid populist de stânga. În Italia încearcă să obțină supremația populiști din ambele extreme politice.
În Austria, așa numitul Partid al Libertății este partener minor la guvernare, în Polonia și Ungaria, politicienii aflați la putere recurg la discursuri populiste. Iar în Franța și Olanda, Marine Le Pen și Geert Wilders amenință constant majoritatea parlamentară.
Fenomenul se manifestă însă și pe alte continente. În Statele Unite, succesul lui Donald Trump s-a datorat tot unor mesaje populiste. Iar între timp, alegerile din Filipine sau Brazilia au fost și ele câștigate de politicieni cu același tip de discurs politic.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!