Cel puțin 20% din școlile, creșele și grădinițele reabilitate termic au un nivel de radon crescut cu mult peste limita maximă admisă. Situația se repetă și în alte instituții publice, relevă un studiu realizat de singura instituție din România care face măsurători în domeniu.
Cercetătorii de la Universitatea clujeană „Babeș-Bolyai” au verificat situația din 400 de unități de învățământ la care s-au făcut lucrări. Concluzia este că reabilitarea termică a provocat o depășire a limitelor maxime admise de radon, ceea pune în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care petrec zilnic în aceste clădiri între 8 și 10 ore.
Radonul este un gaz cancerigen și provoacă aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat.
Legislația din România prevede în prezent că nivelul de alertă al concentrației de radon, de la care se impune intervenția, echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an sau cu fumatul a 16 țigări pe zi, mai transmit specialiștii universității clujene.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!