Cel puțin 34 de milioane de oameni ar deceda în primele ore după izbucnirea unui război nuclear între Statele Unite și Rusia, afirmă cercetători de la Universitatea Princeton. Ei avertizează că riscul unui conflict catastrofal a sporit „în mod dramatic în ultimii doi ani”.
Potrivit unei simulări realizate în cadrul programului Știință și Securitate Globală, alte 57 de milioane de persoane ar fi rănite la scurt timp după izbucnirea unei conflagrații nucleare. Estimările nu includ persoanele ce vor suferi pe termen lung de probleme de sănătate.
Cercetătorii americani susțin că un război nuclear ar putea fi declanșat în urma escaladării unui conflict convențional între Rusia și NATO.
Potrivit scenariului imaginat de specialiștii de la Princeton, „în speranța de a opri o ofensivă SUA-NATO, Rusia lansează, de la o bază din enclava Kaliningrad, o armă nucleară cu rolul de foc de avertizare. NATO ripostează cu un atac nuclear tactic executat de aviație. După ce pragul nuclear a fost depășit, conflictul escaladează spre un război nuclear tactic în Europa. Rusia lansează 300 de focoase nucleare, cu ajutorul avioanelor și rachetelor cu rază scurtă de acțiune, pentru a lovi bazele NATO și trupele aflate în ofensivă. NATO răspunde cu aproximativ 180 focoase nucleare lansate de avioane”.
Ulterior, sute de atacuri similare sunt executate de ambele părți împotriva forțelor nucleare militare adverse. Ulterior, utilizând arsenalul deținut de submarinele balistice, SUA și Rusia ar viza orașele importante, cu până la 10 rachete lansate pentru fiecare centru populat major.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!