Peste 51 de milioane de persoane din Coreea de Sud au avut parte de o schimbare majoră miercuri, întrucât o nouă lege a eliminat sistemul tradițional de raportare a vârstei, cunoscut sub denumirea de "vârsta coreeană", transmite de CNN.
Legislația care a intrat în vigoare miercuri în Coreea de Sud aduce o schimbare semnificativă în ceea ce privește sistemul de raportare a vârstei. Începând de acum, "toate domeniile judiciare și administrative" din această țară din Asia de Est vor adopta sistemul "vârstei internaționale", utilizat în mare parte în restul lumii. Această decizie pune capăt dezbaterilor și problemelor cauzate de utilizarea tradițională a "vârstei coreene" și a "vârstei calendaristice".
Standardizarea vârstelor are ca scop principal "reducerea confuziilor și disputelor sociale", a declarat Lee Wan-kyu, ministrul Legislației guvernamentale, într-o conferință de presă susținută luni.
Legea, adoptată de Parlamentul sud-coreean în decembrie anul trecut, are ca obiectiv și "reducerea semnificativă a costurilor sociale inutile generate de utilizarea mixtă a standardelor de vârstă", a adăugat Lee. Aceasta a fost o promisiune majoră a președintelui Yoon Suk-yeol, care și-a preluat mandatul în luna mai a anului trecut.
Trei sisteme diferite de raportare a vârstei
În Coreea de Sud, a fost implementată o nouă lege care aduce o schimbare majoră în ceea ce privește sistemul de raportare a vârstei. De acum înainte, "vârsta internațională" se va referi la numărul de ani de la nașterea unei persoane și va începe de la zero, utilizând același sistem ca în majoritatea celorlalte țări.
Anterior, atunci când erau întrebați despre vârsta lor în contexte informale, majoritatea sud-coreenilor răspundeau cu "vârsta lor coreeană", care putea fi cu unu sau chiar doi ani mai mare decât vârsta lor internațională. Acest sistem avea rădăcini în China și presupunea că un copil avea un an împlinit în ziua în care se naștea și apoi adăuga un an la fiecare 1 ianuarie.
În plus, în anumite circumstanțe, sud-coreenii foloseau și "vârsta calendaristică", o combinație între vârsta internațională și vârsta coreeană, unde bebelușii aveau zero ani în ziua nașterii și se adăuga un an la vârsta lor la fiecare 1 ianuarie.
Chiar și cu noua standardizare, vechile sisteme vor fi încă utilizate în anumite circumstanțe, conform transmisiei Guvernului. De exemplu, copiii intră în mod obișnuit în școala primară în luna martie a anului următor împlinirii vârstei de 6 ani (în vârstă internațională), indiferent de luna în care se nașteau.
Legile privind produsele cu restricții de vârstă, cum ar fi alcoolul sau tutunul, se vor baza și ele pe anul nașterii cuiva, indiferent de lună. Asta înseamnă că două persoane născute în ianuarie și decembrie 1990 vor fi considerate de aceeași vârstă.
De asemenea, conform acestei legi, oamenii pot cumpăra alcool începând cu anul în care împlinesc 19 ani (în vârstă internațională). Aceeași metodă va fi aplicată și în cazul serviciului militar obligatoriu din Coreea de Sud, astfel încât eligibilitatea se va determina în funcție de anul nașterii, nu de vârstă sau dată de naștere specifică.
„Guvernul a decis să conţină astfel de excepţii chiar şi după intrarea în vigoare a revizuirilor, deoarece este mai uşor să gestionăm astfel de probleme anual", a declarat, miercuri, ministrul Lee.
Este probabil ca mulţi rezidenţi să continue să folosească sistemul tradiţional coreean de vârstă în viaţa de zi cu zi şi în scenariile sociale, aşa cum este obişnuit, dar alţii ar putea saluta schimbarea. Într-un sondaj realizat de Ministerul Legislaţiei Guvernamentale, 86,2% dintre respondenţi au declarat că vor folosi sistemul internaţional de vârstă.
Momentul marchează o victorie pentru legislatorii care au petrecut ani de zile făcând campanie pentru standardizarea vârstei internaţionale, sătui de multiplele sisteme.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!