Distanța dintre om și mașinărie se micșorează pe zi ce trece. Dispozitivele digitale încep să aibă caracteristici specifice omului, cum ar fi, de exemplu, pielea.
Cercetătorii britanici și francezi au creat o piele artificială ce reacționează la stimuli precum gâdilatul, ciupitul și mângâiatul și poate fi folosită ca interfață pentru telefoane mobile sau laptopuri.
Invenția a fost prezentată la ACM User Interface Sofware and Technology Symposium, un simpozion desfășurat în Statele Unite ale Americii.
Prototipul numit Skin-On Interface a fost proiectat pentru a semăna cu pielea umană și a răspunde la diferite forme de contact.
O strânsoare puternică generează apariția pe ecran a unui emoji furios, în timp ce gâdilarea pielii determină afișarea unui emoji râzând, iar lovirea ușoară, un emoji surprins, a declarat Marc Teyssier, doctorand la Telecom ParisTech și inițiatorul proiectului.
Cercetătorii susțin că tehnologia dezvoltată de ei deschide noi perspective privind „dispozitivele antropomorfe”.
Pielea artificială este prevăzută cu două straturi din silicon, numite „dermă” și „hipodermă”, între care se află un strat compus dintr-o rețea de fire foarte subțiri, ce acționează asemenea unor senzori. Straturile de silicon au fost turnate într-o matriță și pigmentate pentru a conferi o textură și o culoare asemănătoare pielii umane.
Inițial, conceptul de piele artificială a fost adoptat în domeniul roboticii, cercetătorii încercând să dezvolte mașinării ce seamănă și acționează asemenea oamenilor.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!