Luna iunie 2024 a înregistrat temperaturi record, devenind cea mai călduroasă lună iunie din istorie, conform anunțului făcut luni de Serviciul de Monitorizare a Schimbărilor Climatice al Uniunii Europene (C3S). Continuă astfel o serie de temperaturi excepţionale care, potrivit unor oameni de ştiinţă, fac ca anul 2024 să fie pe cale de a deveni cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, relatează Reuters.
În buletinul lunar publicat de C3S, se arată că fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai caldă lună corespunzătoare înregistrată vreodată. Aceasta înseamnă 13 luni consecutive de temperaturi record.
Cele mai recente date sugerează că 2024 are șanse mari să depășească 2023 ca fiind cel mai fierbinte an înregistrat. Schimbările climatice provocate de om, împreună cu fenomenul meteorologic natural El Nino, au contribuit la atingerea acestor temperaturi extreme, așa cum au menționat numeroși oameni de știință.
Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth, estimează că există aproximativ 95% șanse ca 2024 să fie cel mai călduros an înregistrat de la mijlocul anilor 1800, când au început măsurătorile temperaturii suprafeței globale.
Consecințele acestor schimbări climatice s-au făcut deja simțite în întreaga lume. Luna trecută, peste 1.000 de persoane au murit din cauza caniculei în timpul pelerinajului haj. Decese cauzate de căldură au fost înregistrate și în New Delhi, care a experimentat un val de căldură fără precedent, precum și printre turiștii din Grecia.
Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, a subliniat că există "șanse mari" ca 2024 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată. Ea a atras atenția asupra faptului că, deși fenomenul El Nino este natural și inevitabil, arderea combustibililor fosili, precum petrolul, gazul și cărbunele, poate fi oprită.
El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, contribuie la creșterea temperaturii medii globale. Deși acest efect s-a diminuat în ultimele luni, condițiile neutre predomină în prezent, înainte de posibila apariție a unor condiții mai reci de tip La Nina, așteptate la sfârșitul acestui an.
Emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principalele cauze ale schimbărilor climatice. Deși s-au făcut promisiuni pentru reducerea încălzirii globale, țările nu au reușit până acum să reducă aceste emisii în mod semnificativ, ceea ce a dus la o creștere constantă a temperaturilor de-a lungul decadelor.
C3S a raportat că, în ultimele 12 luni care s-au încheiat în iunie, temperatura medie globală a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o astfel de perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media perioadei preindustriale 1850-1900.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!