Tichetele pentru plata facturilor la energie vor fi distribuite de miercuri, 1 februarie, potrivit anunțului făcut de premierul Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.
”Începând de mâine (n.r. – miercuri, 1 februarie), începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a transmis Nicolae Ciucă.
La rândul lui, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, a spus că, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie.
”Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie”, a spus Marcel Boloș.
”În acest fel răspundem la toate solicităriele, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi sperăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice”, a declarat Marcel Boloş, potrivit Libertatea.ro.
În ședința de Guvern, premierul Ciucă i-a cerut ministrului investiţiilor să continue să se coordoneze cu Ministerul Cercetării, astfel încât, prin Poşta Română, ”să existe garanţia că tot ceea ce au decis se realizează şi în practică şi ajung la beneficiar, aşa cum şi-au asumat”.
Cardurile ajung la beneficiari în perioada 1-28 februarie 2023 şi se vor putea efectua plăţi începând cu 1 martie. Cei care îşi păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul şi pentru tranşa a doua, începând cu luna septembrie. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Banii vor putea fi folosiți pentru achitarea facturilor la electricitate, gaz, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Totodată, se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.
Cine sunt persoanele vizate de această măsură
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 delei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023; e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!