Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Decizia a fost luată cu 5 voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă”. Avizul CSM este consultativ, Tudorel Toader anunțând deja că nu va ține cont de el.
Procurorul general Augustin Lazăr susține că procedura de evaluare a sa derulată de Tudorel Toader nu este legală întrucât ministrul Justiției nu are competența funcțională de a evalua procurorii cu funcții de conducere.
„Unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este instrumentarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august. Se poate lesne deduce că invocarea acestui motiv de revocare constituie în realitate o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale. Domnul ministru mi-a spus că într-o cauză în care Curtea Constituţională a apreciat că există un conflict de natură juridică, între DNA, o direcţie a Ministerului Public, procurorul general ar fi trebuit nu să fie atent pentru viitor la cauze similare, să nu se mai producă, ci să-şi dea demisia imediat. Ce ar fi trebuit să facă ministrul Justiţiei ne întrebăm după ce a avut o ingerinţă atât de nepermisă care este citată nu numai în lege, ci şi în decizia 358 din 2018 a CCR, ministrul nu are niciun fel de atribuţii judiciare să se comporte ca o instanţă de control judiciar. Domnul ministru ce a făcut: asta a vrut să vadă, dacă în mod corect am preluat dosarul şi dacă în mod corect îl instrumentăm”, a mai afirmat Augustin Lazăr.
Acesta a susținut și că ministrul Justiţiei nu are atribuţiile legale pentru a cere revocarea sa din funcţie. „Putem face două observaţii: domnul ministru al Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv calitatea de instanţă disciplinară, dar una care acuză, instrumentează fără probe şi în care apărarea nu este posibilă. Eu am aşteptat în cele două luni să mă întrebe domnul ministru de anumite chestiuni dacă vrea să facă o evaluare obiectivă”, a mai spus Augustin Lazăr.
„În America sau Germania, procurorul general e demis pe loc. La noi se bate pasul pe loc”, spune în replică, ministrul Justiției, care a explicat și de ce nu îl mai vrea în funcție pe Augustin Lazăr.
„Eu am evaluat faptele lui manageriale în calitate de procuror general. Eu am pus concluzii de ministru al justiției. Când evaluezi afli și fapte, că eu nu am venit la un colocviu cu dansul, am venit să-i arăt cutare lucru: erai general, ai văzut că DNA a generat 3 conflicte juridice de natură constituțională, te-ai dus să-i întrebi: trebuie să respectați Constituția? Nu, a ieșit public și a spus că DNA e unit de elită. Asta i-am reproșat. Când vezi că o unitate a Ministerului Public a luat-o greşit, trebuie să le spui ceva”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul a făcut precizări și în legătură cu o declarație a sa, potrivit căreia avizul CSM în procedura de revocare a procurorului general nu ar trebui să existe.
„Când a spus Codruţ Olaru (șeful secției pentru produrori a CSM, n.r.) că dăm un aviz conform. Îl respect și el știe. Nu știu dacă i-a scăpat. Sigur că e consultativ. În replică, pe același ton i-am zis și eu: de ce nu vă duceți în SUA, procurorul general a fost demis pe loc, sau în Germania? La noi tragem proceduri, spunem că nu există nimic”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!